Σαρακοστή κοντή γιορτή
Mainly clear
20°C
 

Σύνοδος πρυτάνεων: Πρυτάνευσε η λογική

synodos_prytanewnΑΘΗΝΑ — Σε θέματα εκπαίδευσης, παιδείας αλλά και οργάνωσης των πανεπιστημίων επικεντρώθηκε η έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων των ΑΕΙ, η οποία ξεκίνησε χθες στις 11.15 το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών και ολοκληρώθηκε μετά το μεσημεριανό γεύμα, λίγο πριν την ώρα του απογευματινού ύπνου.

Κατά γενική ομολογία, στη συνεδρίαση πρυτάνευσε η λογική, με τις πιο ψύχραιμες και λογικές προσεγγίσεις να κυριαρχούν σε μια σειρά από ανοιχτά, όσο και ευαίσθητα ζητήματα. Μεταξύ άλλων θεμάτων, η Σύνοδος αποφάσισε:

α) Να αποσυρθούν οι κανονιστικές διατάξεις που υποχρέωναν τους λέκτορες ΑΕΙ και ΤΕΙ να φέρουν σε ευδιάκριτο σημείο φτερά και πούπουλα. Επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες επί του θέματος έχουν δείξει πως οι λέξεις «λέκτωρ» και «αλέκτωρ» δεν έχουν κοινή ρίζα, συνεπώς δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο.

β) Οι διδάκτορες να φορούν υποχρεωτικά περούκα και τιράντες μόνο κατά τη διάρκεια της Αποκριάς και όχι όλο το χρόνο, σε συμφωνία με τη διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική. Προσοχή, η ρύθμιση δεν αφορά οποιαδήποτε ενδυμασία γίνεται προαιρετικά – αυτή δεν υπόκειται σε περιορισμούς.

γ) Τη θεσμοθέτηση της αυτόματης μετατροπής των θέσεων όλων των καθηγητών ενδιάμεσων βαθμίδων των ΤΕΙ σε καθηγητές πανεπιστημίου, με συνοπτικές διαδικασίες. Απορρίφθηκε η πρόταση που για την κάθε περίπτωση απαιτούσε ξεχωριστή 15ημερη διαβούλευση σε δασική περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης ή της Βόρειας Αμερικής. Μιας και η διαδικασία είναι αυτόματη, η μετατροπή έγινε χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, λίγα λεπτά μετά το πέρας της συνεδρίασης.

δ) Η υποστήριξη διδακτορικών διατριβών με πλαστελίνες να αρχίσει να εφαρμόζεται από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, αντί για του χρόνου όπως προβλεπόταν αρχικά.

ε) Την καθιέρωση salary cap στις μεταγραφές μεταξύ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με αντίστοιχη επιβολή φόρου πολυτελείας στα ιδρύματα που υπερβαίνουν το ετήσιο όριο. Σκοπός της κίνησης είναι να περιοριστεί η ροή των ταλαντούχων φοιτητών προς λίγα, οικονομικά εύρωστα ιδρύματα, έτσι ώστε οι ολυμπιάδες Μαθηματικών, Φυσικής, Ελληνικής Γλώσσας κλπ να αποκτήσουν ξανά ενδιαφέρον για το κοινό.

Μιλώντας εκ μέρους της πλειοψηφίας των πρυτάνεων, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πειραιά, καθηγητής Άγγελος Κόττιος δήλωσε: «Σε μια εποχή που παγκοσμίως αναζητείται ο ορθολογισμός και η νηφάλια αντιμετώπιση στα πράγματα, αυτή η σύνοδος απέδειξε πως μπορεί να αποτελέσει φάρο λογικής. Ένα κι ένα κάνει δύο και όποιος ψάχνει, βρίσκει. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα».


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.