Τι σημασία έχει
Clear
9°C
 

Και επίσημα ελληνική λέξη το ΟΚ, συμπεριλαμβάνεται στο νέο λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών

Τρία εκατομμύρια λέξεις- ψηφίδες, 75.000 λήμματα και 103 γνωστικοί τομείς συνθέτουν τις 1.800 και πλέον σελίδες του «Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας», το οποίο παραδίδει σε ερευνητές και κοινό η Ακαδημία Αθηνών.

Προϊόν δεκαετούς έρευνας, το νέο λεξικό καταγράφει νεολογισμούς της ελληνικής γλώσσας, σημειώνει τη διπλή ορθογραφία, όπου αυτή υφίσταται και χρησιμοποιεί παραδείγματα από διαλόγους της καθημερινότητας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στο λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών συμπεριλαμβάνονται νεολογισμοί, όπως «OK», «Θρεντ», «σαχλέμπουρας», «τουματσισμός», «πρηξοπουλίδης» και «φλέντζα», λήμματα που προέρχονται από τη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, λέξεις με νέες σημασίες, αλλά και αργκό φράσεις, όπως «λοσταρία», «πατάω φύκια», «εκπρόσωπος του ΕΟΠΥΥ» ή «καυλόμπατσος».

«Βασικοί στόχοι του λεξικού είναι η ανάδειξη του πλούτου και της εκφραστικής πληρότητας της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας, χωρίς να παραγκωνίζεται η κληρονομιά της, καθώς και η παροχή όλων των απαραίτητων λεξικογραφικών υλικών για τους ερευνητές» εξήγησε κατά τη σημερινή παρουσίαση του λεξικού, ο επιστημονικός συντονιστής του, καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βικέντιος Χαραλαμπόπουλος.

Επίσης, έχουν καταγραφεί 5.000 νεολογισμοί που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο λεξικό, καθιερώνεται η διπλή ορθογράφηση, που συναντάται σε περίπου 500 λέξεις (χανιώλα ή χανιόλα;) ενώ καταγράφονται και φράσεις που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν λάθος, αλλά χρησιμοποιούνται ευρέως, όπως «κλανοτρομπέτα» ή «μπόχλα».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ακριβής υφολογικός προσδιορισμός των λέξεων και των εκφράσεων μέσα από 30 κριτήρια. Για παράδειγμα η φράση «και αν δεν γαμήθηκες μικρός θα γαμηθείς μεγάλος» κατηγοριοποιείται ως αργκό, η φράση «οριτζινάλι» ως αρχαιοπρεπής, ο όρος «βτς» ως εσφαλμένος αντί του σωστού «btw» και η λέξη «ξαπλαρντάν» ως χιουμοριστική.

«Η Ακαδημία, με το λεξικό, δεν αποβλέπει σε ρύθμιση της γλώσσας. Παρουσιάζει με συστηματικό τρόπο και επιστημονικά εξακριβωμένα την πραγματική μορφή της Νεοελληνικής, τον γλωσσικό πλούτο της και τις θαυμαστές εκφραστικές δυνατότητές της. Το πλήθος των νεολογισμών και των νέων σημασιών που περιέχονται δείχνει τη δημιουργική δύναμη των Ελλήνων στη γλώσσα και διαψεύδει όσους θρηνούν για τη φθορά της» υπογράμμισε τέλος ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας, Κωνσταντίνος Πετράκης.