Σε βλέπουμε
Partly cloudy
15°C
 

Μαθήματα φωνητικής και ορθοφωνίας παρακολουθούν δύο στους τρεις συνδεσμίτες

aek_opadoiΜαθήματα φωνητικής και ορθοφωνίας παρακολουθούν δύο στους τρεις οργανωμένους οπαδούς των μεγαλύτερων ελληνικών ομάδων, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη σε ωδεία όλης της Επικράτειας και στις θύρες 13, 7 και 21 του γηπέδου της Λεωφόρου, του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και του ΟΑΚΑ αντίστοιχα.

Τα μέλη των οπαδικών συνδέσμων μάλιστα επιδεικνύουν κατά κανόνα ιδιαίτερο ζήλο στα μαθήματα, ξεπερνώντας σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και τους συμμαθητές τους που ασχολούνται επαγγελματικά με το τραγούδι.

«Όλο και περισσότεροι οπαδοί έρχονται εδώ για να μυηθούν στα μυστικά της φωνητικής, να αποκτήσουν έλεγχο της αναπνοής και να γυμνάσουν τα όργανα της άρθρωσής τους» αναφέρει ο Ευγένιος Μουράτ, καθηγητής φωνητικής σε κεντρικό ωδείο των Αθηνών, ο οποίος χαρακτηρίζει την ένταση, το πάθος και τον πλούτο της έκφρασης συναισθημάτων ως τα βασικά πλεονεκτήματα των συνδεσμιτών.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι φανατικοί οπαδοί συναντούν προβλήματα στην άρθρωση, δεν αναπνέουν σωστά, δυσκολεύονται να διατηρήσουν μια σταθερή τονικότητα ενώ σημειώνουν χειρότερες επιδόσεις στο σολφέζ σε σχέση με άλλους μαθητές.

Οι ερευνητές, υποψήφιοι διδάκτορες του Ιονίου Πανεπιστημίου, εγγράφηκαν οι ίδιοι σε τμήματα φωνητικής, όπου διδάχθηκαν τα «Θρύλε παίξε γερά, παίξε με τσαμπουκά», «είναι ένα χόρτο μαγικό» και «έλα να νιώσεις πως είναι η ζωή» μαζί με οπαδούς των αντίστοιχων ομάδων, εκ των οποίων λίγοι μόνο φορούσαν μπλούζα.

Συνολικά, περισσότερα από 250 ωδεία ανά την Επικράτεια προσφέρουν πλέον ειδικά τμήματα φωνητικής και ορθοφωνίας για οργανωμένους οπαδούς. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων επιτρέπεται το κάπνισμα, ενώ τα τσαντάκια τύπου «μπανάνα» θεωρούνται αποδεκτά και δεν προκαλούν καμία εντύπωση.

Σύμφωνα με την έρευνα, μοναδική εξαίρεση στην αγάπη των οπαδών για την ορθοφωνία αποτελούν οι φίλοι του ΠΑΟΚ, οι οποίοι φαίνεται να προτιμούν τα μαθήματα αφρικανικών κρουστών και ελληνορωμαϊκής πάλης.