Εβδομάδα ΠΑΣΟΚ
Mostly sunny
18°C
 

Άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της «μάστιγας της παθητικής φωνής» παίρνει το υπουργείο Παιδείας

orthografiaΣε άμεσες κινήσεις προκειμένου να καταπολεμήσει αποφασιστικά τη λεγόμενη «μάστιγα της παθητικής φωνής», η οποία ταλανίζει χρόνια τον ελληνικό γραπτό λόγο, αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος υφυπουργός, Κώστας Γκιουλέκας, το φαινόμενο της λανθασμένης ορθογραφίας των καταλήξεων των ρημάτων παθητικής φωνής που τελειώνουν σε -αι, έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και αν δεν αντιμετωπιστεί σύντομα θα οδηγήσει ολόκληρο το οικοδόμημα της ελληνικής γλώσσας σε χάος και καταστροφή.

«Οι καταλήξεις των ρημάτων είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, συναντάται σε γραπτά ήδη από τον 8ο αιώνα μ.Χ. Είναι αμέτρητες οι φορές που έχουμε δει γραμμένα τα 'νομίζεται' αντί για 'νομίζετε', 'οργανώνεται' αντί για 'οργανώνετε' ή 'ακούγετε' αντί για 'ακούγεται', όμως με την επέκταση του ίντερνετ τα λάθη πια είναι τόσο πολλά που είναι έτοιμα να καταπιούν τα πάντα. Κάτι πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει τώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιουλέκας.

Πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν πως το υπουργείο προτίθεται να θεσπίσει νέους, πιο σαφείς κανόνες για την ορθογραφία των επίμαχων ρημάτων ώστε να βελτιώσει την κατάσταση. Μέχρι στιγμής η επικρατέστερη πρόταση είναι τα ρήματα που αρχίζουν με φωνήεν να γράφονται με 'αι' ενώ τα υπόλοιπα να γράφονται με έψιλον, όμως τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας αναζητούν και άλλες εναλλακτικές επιλογές καθώς υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν ένας τέτοιος κανόνας είναι αρκετά ευκολονόητος ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Σύμβουλοι του υπουργείου έσπευσαν να διευκρινίσουν πως η παλαιά, σωστή ορθογραφία θα διατηρηθεί στα επίσημα κείμενα καθώς και στις έντυπες εκδόσεις. Παράλληλα, δήλωσαν ότι αναμένουν να εξελιχθεί σε ένα είδος «λόγιας» γραφής, ενώ η νέα, απλούστερη μορφή θα επικρατεί στο ίντερνετ, στην τηλεόραση και στις καθημερινές γραπτές επικοινωνίες.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, στελέχη του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξέφρασαν την πλήρη διαφωνία τους, αρνούμενοι κατηγορηματικά την ύπαρξη λαθών στην ορθογραφία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε το μέτρο ως «νεοφιλελεύθερο, ξενόφερτο και άκρως μνημονιακό».


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.