Σαρακοστή κοντή γιορτή
Clear sky
24°C
 

Θα "νοικιάζει" τις λέξεις της η Ελλάδα

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1957 ο Ξενοφών Ζολώτας, ως διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδας και διαχειριστής του ελληνικού Δημοσίου Χρέους, είχε εκφωνήσει λόγο στη Ουάσινγκτον όπου όλες οι λέξεις που χρησιμοποίησε ήταν ελληνικής προέλευσης. Το ιστορικό αυτό κείμενο έπεσε πρόσφατα στα χέρια του Πρωθυπουργού της χώρας, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν πέραν του ίδιου, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο έγκριτος καθηγητής και πρώην Υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Αντικείμενο της μαραθώνιας αυτής σύσκεψης, ήταν η χρήση των ελληνικών λέξεων από χώρες του εξωτερικού και πιθανοί τρόποι εκμετάλλευσης του γεγονότος αυτού από πλευράς της χώρας μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς εξεπλάγην ακόμα περισσότερο μόλις ενημερώθηκε πως πολλές λέξεις ελληνικής προέλευσης χρησιμοποιούνται ακόμα και ως επίσημοι επιστημονικοί όροι και κάποιες εξ αυτών όχι απλώς έχουν προσφέρει τη ρίζα τους αλλά έχουν μεταφερθεί και αυτούσιες σε ξένα λεξιλόγια.

Κάποιες πρώτες σκέψεις έχουν ήδη διαρρεύσει και το αρχικό πλάνο της Ελληνικής Κυβέρνησης προβλέπει την μίσθωση των λέξεων αυτών. Κάθε χώρα ή διεθνής οργανισμός θα μπορεί να καταθέτει αίτημα στην αρμόδια ελληνική δημόσια υπηρεσία που θα θεσπιστεί και κατόπιν συννενοήσεως να νοικιάζει ένα πακέτο λέξεων για κάποιο χρονικό διάστημα. Οι τιμές θα ποικίλουν και θα εξαρτώνται από την ποσότητα των λέξεων που επιθυμεί κάποιος να νοικιάσει αλλά και από το διάστημα για το οποίο επιθυμεί να τις νοικιάσει. Ο επίσημος τιμοκατάλογος αναμένεται να δημοσιευτεί στην επόμενη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κύκλοι του Πρωθυπουργού τόνιζαν πως θα υπάρξουν ειδικές προσφορές για χώρες που διατηρούν φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ ζήτημα παραμένει το τι στάση θα κρατήσει η χώρα μας απέναντι στην Κύπρο μετά τα πρόσφατα δυσάρεστα συμβάντα. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως εξετάζεται ακόμα και η σκέψη να απαγορευθεί η χρήση κάθε ελληνικής λέξης στους Κύπριους για τα επόμενα 50 χρόνια. Τέλος, στις σκέψεις των Ελλήνων αξιωματούχων βρίσκεται και το ενδεχόμενο ανταλλαγών όπως για παράδειγμα ανταλλαγή των ελληνικών λέξεων με τα Ελγίνεια μάρμαρα με τους Βρετανούς ή ακόμα και ανταλλάγη του ελεύθερου τμήματος της Κύπρου με τις ελληνικές λέξεις με τους Τούρκους. Οι εξελίξεις τρέχουν και το "Κουλούρι" θα σας ενημερώσει για ό,τι νεότερο.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.