Άλλα είχαμε συμφωνήσει
Clear
31°C
 

Απαγορεύεται το σεξ μανάβηδων με φρούτα και λαχανικά, έπειτα από οδηγία του ΟΟΣΑ

Ο ΟΟΣΑ δημοσίευσε, μόλις χθες, δύο εκθέσεις που περιλαμβάνουν κατευθυντήριες οδηγίες προς μανάβικα, οπωροπωλεία και τα κατάλληλα τμήματα των σούπερ μάρκετ.

Οι Οδηγίες ή Κατευθυντήριες Γραμμές του ΟΟΣΑ, λειτουργούν ως συστάσεις των χωρών που τις έχουν υιοθετήσει προς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται από ή στο έδαφός τους. Προβλέπουν μη δεσμευτικές αρχές σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα νομοθεσία και τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα υπεύθυνης επιχειρηματικής συμπεριφοράς, με σκοπό:

  • να εξασφαλίσουν ότι τα μανάβικα ασκούν τις δραστηριότητές τους σε αρμονία με τις κυβερνητικές πολιτικές των χωρών που τις φιλοξενούν υπακούοντας στους εθνικούς νόμους.
  • να ενδυναμώσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούνται.
  • να βοηθήσουν στη βελτίωση του κλίματος για τις ξένες επενδύσεις.
  • να ενισχύσουν τη συμβολή των μανάβικων στην αειοφόρο ανάπτυξη.

Οι Οδηγίες αναλυτικότερα:

i) Συνιστούν την αποφυγή του σεξ με φρούτα και λαχανικά, ακόμα και με αυτά που δεν είναι για πώληση λόγω υπερβολικής ωρίμανσης.

ii) Στην περίπτωση που ο/η οπωροπώλης δεν καταφέρει να συγκρατηθεί τις μοναχικές ώρες ενός οπωροπωλείου, επιβάλλουν την καθιέρωση ειδικού τομέα όπου θα πωλούνται τα φρούτα και λαχανικά τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για σεξ, πάντα με την ανάλογη σήμανση η οποία θα είναι υποχρεωτική.

iii) Στην παραπάνω περίπτωση απαγορεύουν την αύξηση της τιμής ενός τεμαχίου που έχει χρησιμοποιηθεί από ελκυστικό/ή οπωροπώλη, ενώ απαγορεύουν τη μείωσή της όταν έχει χρησιμοποιηθεί από άσχημο/η.

iv) Στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ επιχειρήσεων, εργαζομένων, κυβερνήσεων και της κοινωνίας γενικότερα, και

v) υποστηρίζονται τόσο από την επιχειρηματική κοινότητα όσο και από τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων.

Οι «Διευκρινίσεις» ('Clarifications') της Επιτροπής Αναπτυξιακής Βοήθειας (Development Assistance Committee/DAC) του ΟΟΣΑ επί των Οδηγιών ήρθαν άμεσα, μετά από τη μεγάλη συζήτηση που ξέσπασε για το θέμα. Βάσει των «Διευκρινίσεων», ο όρος «φρούτο» και «λαχανικό» καλύπτει ακόμα και τους ξηρούς καρπούς, αλλά και λοιπά είδη που βρίσκονται συνήθως σε ένα μανάβικο όπως μανιτάρια και ρίζες.

Σημαντικό στοιχείο των διευκρινίσεων είναι, επίσης, ότι από τις απαγορεύσεις εξαιρούνται τα ακαθάριστα φραγκόσυκα. Σε μια σπάνια εκδήλωση χιούμορ από τον ΟΟΣΑ, σημειώνεται πως «όσοι οπωροπώλες είναι τόσο μερακλήδες που τα καταφέρνουν με ακαθάριστα φραγκόσυκα, καλά θα κάνουν να τα πωλούν κανονικά».