Σαρακοστή κοντή γιορτή
Clear sky
22°C
 

Έφτασε η κρίση στη Βάρκιζα, πηγές επιβεβαιώνουν

Stylos-varkizaΣύμφωνα με γράμματα αναγνωστών και επί τόπου θεώρηση της συντακτικής ομάδας του «Κουλουριού», επίσημα πλέον μπορούμε να μιλάμε για την έλευση της κρίσης στη Βάρκιζα. Ίσως ο τελευταίος θύλακας που όχι μόνο δεν είχε επηρεαστεί από την κρίση, αλλά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «γαλατικό χωριό», ένιωσε και αυτός τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της ελληνικής κρίσης.

Εκεί που θα έβλεπε κανείς γυναίκες με επώνυμα ρούχα, να βγαίνουν από τα μαγαζιά κρατώντας τσάντες από ψώνια και ακριβά αυτοκίνητα παρκαρισμένα, τώρα βλέπει εκδρομές στην λαϊκή της Γλυφάδας με το λεωφορείο. Αντί για λουκετάκια στο λαιμό, πλέον βλέπουμε λουκέτα σε καταστήματα. «Εδώ ο κόσμος δεν παραγγέλνει πια κοκτέιλ, και αγοράζει ρετσίνα από το περίπτερο» δήλωσε σε ρεπόρτερ του «Κουλουριού» ο Ζακ, θαμώνας του περιπτέρου στην πλατεία.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της ένωσης παραλίας Βάρκιζας, οι προκρατήσεις ξαπλώστρας για τα Σάββατα και τις Κυριακές παρουσιάζουν μείωση της τάξεως του 46%  σε σχέση με πέρυσι, ενώ και ο εγχώριος τουρισμός έχει κάνει «βουτιά» 23% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2014. Η κύρια δημογραφική ομάδα που ελκύει κατά παράδοση η Βάρκιζα είναι η κοινότητα του σερφ, αλλά και αυτή φαίνεται να έχει επηρεαστεί από την κρίση και να προτιμάει πλέον φθηνότερους προορισμούς όπως τη δυτική Ελλάδα ή την Τουρκία.

«Η κρίση στη Βάρκιζα δεν είναι σε κοινή θέα. Πολλοί όμως γυρίζουν σπίτι τους, τραβάνε τις κουρτίνες και χτυπούν τα κεφάλια τους στον τοίχο. Μεγάλα τζάκια, μεγάλα πάγια» δήλωσε σε ρεπόρτερ του «Κουλουριού» ο Μάικ, φίλος του Ζακ, και μέλος της ευρύτερης παρέας του περιπτέρου της πλατείας. «Τις προάλλες είδα και γνωστή οικογένεια Βαρκίζης να απλώνει ψάθα και πετσέτα στην παραλία» συνέχισε και έκλεισε απλώνοντας την ανοιχτή παλάμη του στο ηλιοκαμένο μέτωπό του.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.