Μην παραχαράσσετε
Mostly cloudy
12°C
 

Εκδηλώσεις μνήμης σήμερα σε όλο τον κόσμο για τους νεκρούς του Black Friday

black_fridayΣαράντα πέντε χρόνια από τη φονική Μαύρη Παρασκευή συμπληρώνονται σήμερα και σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης για τα 2000 άτομα που ποδοπατήθηκαν σε πολυκατάστημα του Ντιτρόιτ των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 1972.

Η 24η Νοεμβρίου εκείνης της χρονιάς θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη όλων όσων έζησαν από κοντά τα γεγονότα, καθώς την αποφράδα εκείνη μέρα υπεράριθμοι καταναλωτές στοιβάχτηκαν λόγω εκπτώσεων σε μαγαζί με ηλεκτρικά είδη. Αρκούσε ένα τυχαίο γεγονός, μια δυσλειτουργία του ανελκυστήρα σε συνδυασμό με το ότι οι έξοδοι κινδύνου είχαν μείνει κατά λάθος κλειδωμένες, για να επικρατήσει πανικός.

Αποτίοντας φόρο τιμής στους νεκρούς καταναλωτές, εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο τέτοια μέρα ποδοπατιούνται σε εμπορικά κέντρα ανά τον κόσμο, μέσα σε κλίμα κατάνυξης. Υπολογίζεται πως παγκοσμίως έως και  500 εκατομμύρια άνθρωποι περνούν τη συγκεκριμένη μέρα σε καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, ρούχων και αξεσουάρ, τα οποία κανονικά δεν χωράνε ούτε τους μισούς.

Μόνο στη χώρα μας, την περσινή χρονιά έως και μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας συνωστίστηκαν για να τιμήσουν τα θύματα του Black Friday.

Όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου, φέτος πέρα από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις πρόκειται να διοργανωθεί λαμπαδηδοδρομία στα mall του Λεκανοπεδίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες θα κληθούν να τρέξουν κρατώντας στο ίδιο χέρι μια λαμπάδα και όσες περισσότερες σακούλες μπορούν. Η λαμπαδηδοδρομία θα καταλήξει στο Athens Metro Mall, όπου οι διαφημίσεις για το Black Friday θα πνέουν μεσίστιες.

«Οι Έλληνες τη σημερινή μέρα ενώνουν τη φωνή τους με εκατομμύρια πολίτες ανά την υφήλιο και στριμώχνονται μαζί με εκατοντάδες άλλους σε πολύ στενούς χώρους, προς τιμήν των θυμάτων. Λένε πως η ανθρωπιά έχει χαθεί στις μέρες μας, όμως εδώ φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει» τόνισε για το θέμα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος ευχήθηκε σε όλους καλή δύναμη.