Μπορούσε και καλύτερα
Partly cloudy
22°C
 

Ανθελληνικό κόμμα ιδρύει στη Φινλανδία ο Γιάρι Λιτμάνεν

1480754Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία ανακοίνωσης της ίδρυσης ενός φινλανδικού εθνικιστικού κόμματος με ακραία ανθελληνικό προσανατολισμό;

Γεννημένος στο Λάχτι στις 20 Φεβρουαρίου του 1971, ο Γιάρι Λιτμάνεν είναι ένας από τους καλύτερους επιθετικούς της «στρογγυλής θεάς» και στα 46 του είναι ακόμη ενεργός. Ο μεγάλος ποδοσφαιριστής έρχεται να δοκιμαστεί αυτή τη φορά στο «στίβο» της πολιτικής, με την ίδρυση νέου κόμματος με κύρια ιδεολογία τον ανθελληνισμό.

Το καταστατικό και οι διακηρύξεις του εν λόγω κόμματος, η -επικείμενη- ίδρυση του οποίου έχει κυκλοφορήσει εδώ και λίγο καιρό, προκαλούν ανησυχία και χρήζουν άμεσης ενεργοποίησης από την ελληνική πλευρά, σε περίπτωση που ευσταθούν οι πληροφορίες που δημοσιεύει σε άρθρο του το blog «ethnikosvelzevoul».

Σε ένα πραγματικό ξέσπασμα εθνικισμού με ανθελληνικό πλαίσιο, όχι μόνο το κόμμα των Φινλανδών αλλά και φινλανδικά ΜΜΕ στρέφονται εναντίον της Ελλάδας με αιχμή το ελληνικό χρέος το οποίο αναζωπυρώθηκε μετα τις επαφές των δυο υπουργείων οικονομικών και την διαμόρφωση κοινής ατζέντας που θα περιλάμβανε όλα τα «εκκρεμή θέματα» των διμερών σχέσεων. Στον φινλανδικό Τύπο υπάρχει καταιγισμός δημοσιευμάτων τις τελευταίες εβδομάδες για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, που δίνει την ευκαιρία για ανιστόρητες και προκλητικές επιθέσεις εναντίον της χώρας μας.

«Ατραξιόν», πάντως, για το νεοϊδρυθέν κόμμα αναμένεται να αποτελέσει ο πάλαι ποτέ λαϊκός ήρωας της Βουλγαρίας, Φινλανδός πολιτογραφημένος Βούλγαρος Ολυμπιονίκης αρσιβαρίστας, Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου. Ο πρώην αθλητής, ο οποίος έχει εκφράσει ανοιχτά πολλές φορές την αγάπη του για την Τουρκία, πιθανόν να αναλάβει υψηλό πολιτικό πόστο στο φινλανδικό κόμμα, προκειμένου να γίνει θελκτικό στις λαϊκές μάζες και γρήγορα αναγνωρίσιμο.

Πληροφορίες του «Κουλουριού» τέλος, μιλούν για αντίστοιχες προσκλήσεις για την συμμετοχή τους στο νέο ανθελληνικό φορέα, σε Ραούλ Γιορέντε, Πατρίς Λοκό, Αντόνιο Κόντε και Νταβόρ Σούκερ.