Η πραγματικότητα δεν μας πτοεί
Sunny
6°C
 

Αποκάλυψη: Από το «κάστρο του Τακέσι» προήλθε ο κορωνοϊός

Πρώτο θέμα σε όλα τα ειδησεογραφικά δίκτυα ανά την υφήλιο είναι η ανακοίνωση της επιστημονική ομάδας του πανεπιστημίου της Γιουχάν, που αποκαλύπτει με σχετική βεβαιότητα την προέλευση του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τους Κινέζους επιδημιολόγους, ο ιός που ταλαιπωρεί εδώ και ένα χρόνο τον πλανήτη μεταδόθηκε για πρώτη φορά από νυχτερίδα σε άνθρωπο αλλά και αντίστροφα, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της τηλεοπτικής εκπομπής «Το κάστρο του Τακέσι» μεταξύ 1986 και 1990. Έκτοτε επιβίωνε και εξαπλωνόταν σιωπηρά και σε άλλα θηλαστικά, μεταξύ των οποίων παγκολίνοι, μοσχογαλές, ασιατικές κατσίκες και δράκοι του Κομόντο, προτού κάνει το «μπαμ» στην περιοχή της Γιουχάν στα τέλη του 2019.

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, όλα ξεκίνησαν από μια δοκιμασία της εκπομπής όπου οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να διασχίσουν μια σπηλιά γεμάτη με νυχτερίδες, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα από σχοινιά, σχεδίες και προεξοχές των βράχων. Από τους εκατοντάδες διαγωνιζόμενους, πολλοί έπεφταν από τα σχοινιά μέσα στην σπηλιά με τις νυχτερίδες, απ' όπου ήταν αδύνατο να φύγουν χωρίς βοήθεια.

Ήταν μια πραγματική δεξαμενή του ιού και φαίνεται πως ανάμεσα σε κάποιες νυχτερίδες και μερικών παικτών του τηλεπαιχνιδιού δημιουργήθηκε ο σωστός γενετικός συνδυασμός και τότε έγινε η μετάδοση. Στη συνέχεια μεταδόθηκε και προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή από παίκτες πίσω προς άλλες νυχτερίδες. Αργότερα εξαπλώθηκε και σε άλλα είδη και με τα χρόνια «έκλεισε τον κύκλο» επιστρέφοντας στον άνθρωπο.

Εντύπωση προκάλεσε το εύρημα πως όλοι οι πρώην παίκτες του «κάστρου του Τακέσι» έχουν ανοσία στην COVID-19 αλλά το ίδιο δεν ισχύει για τον ίδιο τον Τακέσι, ο οποίος βρισκόταν ψηλά στον πύργο του και δεν είχε έρθει σε επαφή με τις νυχτερίδες. Αντίθετα ο Στρατηγός Λι φέρεται να είναι ένας από τους πρώτους φορείς του ανθρώπινου ιού και μάλιστα φημολογείται πως εμπλέκεται στη μετάδοση σε παγκολίνο.

Όσον αφορά την έλευση του κορωναϊού στην Ελλάδα, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως ο «ασθενής μηδέν» ήταν ο μεταγλωττιστής της εκπομπής, Ακίνδυνος Γκίκας.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.