Μπορούσε και καλύτερα
Partly cloudy
22°C
 

Ξεκίνησε το ετήσιο κυνήγι δελφινιών στο Μεγάλο Καβούρι Βουλιαγμένης

glf_delfiniaΤουλάχιστον 30 ενήλικα δελφίνια παγιδεύτηκαν σήμερα, Σάββατο, στο Μεγάλο Καβούρι της Βουλιαγμένης καθώς το ετήσιο κυνήγι δελφινιών της περιοχής άνοιξε την αυλαία του.

Κάθε χρόνο τον Απρίλιο, οι κάτοικοι των νοτίων προαστίων της Αθήνας οδηγούν εκατοντάδες δελφίνια σ' ένα μικρό όρμο, επιλέγουν τα πιο όμορφα, ακηλίδωτα δελφίνια για να φωτογραφίσουν και να τα «ανεβάσουν» στο Facebook και στο Instagram, απελευθερώνουν κάποια και αναγκάζουν τα υπόλοιπα να κολυμπούν παγιδευμένα, ενώ τα ακολουθούν με τα σερφ τους.

Το ετήσιο συμβάν έχει προκαλέσει εδώ και χρόνια την οργή οικολογικών οργανώσεων και ακτιβιστών για τα δικαιωμάτων των ζώων σε όλον τον κόσμο. «Τα κοπάδια των δελφινιών οδηγούνται δια της βίας στα αβαθή νερά, που είναι γεμάτα λάδια και αντηλιακά. Πολλά δελφίνια τρομοκρατούνται από τα φλας των φωτογραφικών μηχανών και των κινητών τηλεφώνων» δήλωσε η Ματίλντα Σιλάκ-Χατζηθεοδώρου, ακτιβίστρια της οργάνωσης Sea Gull.

«Άλλα, υφίστανται μια βάναυση επιλογή: να αποχωριστούν τις οικογένειές τους ή να αναγκαστούν να κολυμπήσουν μαζί με Γλυφαδιώτες που προσπαθούν να κάνουν σερφ, κινδυνεύοντας να τραυματιστούν από τα φινάκια τους», πρόσθεσε.

Το ετήσιο μαρτύριο των δελφινιών του Σαρωνικού αποτέλεσε το θέμα του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Η Σανίδα» του Ελληνοαμερικανού Φρεντ Λαιμός, το οποίο προβλήθηκε σε ειδική προβολή στα πλαίσια του φεστιβάλ Βενετίας. Προσφάτως μάλιστα, οι αρχές των νοτίων προαστίων αρνήθηκαν στον κινηματογραφιστή την είσοδο στους δήμους Γλυφάδας και Βουλιαγμένης, αφού ακινητοποιήσαν το όχημά του στο ύψος του Ελληνικού.

Σύμφωνα με τους υπερασπιστές της παράδοσης, τα δελφίνια δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο, αντιθέτως στην πλειονότητα τους το απολαμβάνουν, ενώ το κυνήγι αποτελεί σημαντική πηγή likes και followers για τους λογαριασμούς των ντόπιων στα κοινωνικά δίκτυα.

Προσοχή: Ακολουθούν σκληρές εικόνες

surf_vouliagmeni1
surf_vouliagmeni2
surf_vouliagmeni3