Σχετικά είναι όλα
Mostly cloudy
11°C
 

Γιατί αποφάσισα να αφαιρέσω και το «ρ» από το επίθετό μου

varoufakis-01Δεν σας κρύβω ότι το «ρ» είναι το αγαπημένο μου μεταξύ των γραμμάτων που περιέχονται στο επίθετό μου. Κανένα άλλο δεν έχει την υγρή χροιά που έχει το «ρο» και κανένα άλλο δεν κυλάει τόσο όμορφα στη γλώσσα όταν λέει κανείς «Βαρουφάκης». Παρόλα αυτά, έχω αποφασίσει να το αφαιρέσω για πάντα.

Ας είναι αυτή η ελάχιστη πράξη ανυπακοής μπροστά στους θρασύδειλους, εχθρούς της Ευρώπης που παίζουν με τις τύχες των λαών, καταστρατηγώντας αντιδημοκρατικά τη λαϊκή βούληση και υπηρετώντας τη σκληρή λιτότητα και το φόβο. Ίσως η αφαίρεση του «ρ» να είναι η αρχή του εκδημοκρατισμού, ένα μεγάλο «όχι» που απειλεί να σπάσει το απέραντο σιδερένιο κλουβί των λαών της Ευρώπης.

Θυμάμαι τη δεκαετία του '80 όταν δίδασκα στο Cambridge της Αγγλίας, τότε που οι φοιτητές με κυνηγούσαν στους διαδρόμους για να μου δείξουν τα τουίντ γιλέκα τους ή να με καλέσουν σε κάποιον αγώνα κρίκετ ή κωπηλασίας. Θυμάμαι πώς ένιωθα όταν άκουγα το όνομά μου μου με αυτό το υπέροχο βρετανικό «ρο» να δεσπόζει μεγαλοπρεπές στη μέση.

Αυτό είναι ένα συναίσθημα που δεν θα ξαναζήσω, όμως δεν συγκρίνεται με το πόσο θα με διασκεδάσει η αντίδραση όσων «ανακαλύψουν» ξαφνικά όσα λέω εδώ και χρόνια. Η ιδέα της αφαίρεσης του «ρο» γεννήθηκε ταυτόχρονα με αυτήν του DiEM25, του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Μια νέα ημέρα χωρίς «ρο» στο επίθετο ξημερώνει. Καλώ τους Έλληνες να με ακολουθήσουν σε αυτή την προσπάθεια. Η ώρα της ορθολογικής ανυπακοής έφθασε. Πρώτα είναι το «ρ», στη συνέχεια θα έρθει το λάμδα, μεθαύριο θα είναι η σειρά του ψι. Ώσπου να τελειώσουν τα γράμματα!