Σχετικά είναι όλα
Mostly cloudy
11°C
 

Νιώθω περήφανος που αναλαμβάνω διευθυντής της ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας

fragkiskos_fragkosykoΓια εμάς τους επιστήμονες δεν υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση από την εξερεύνηση του διαστήματος και την εξάπλωση της ανθρώπινης δραστηριότητας πέρα από τα όρια του πλανήτη μας. Αλλά και προσωπικά, από μικρός σπόρος ακόμα ονειρευόμουν τα θαύματα που βρίσκονται εκεί έξω, κοντά στα αστέρια.

Γι' αυτό και όταν ο κύριος υπουργός μου πρότεινε τη θέση του διευθυντή της ελληνικής διαστημικής υπηρεσίας, η απόφαση ήταν πολύ εύκολη. Δεν χρειάστηκε να το σκεφτώ λεπτό - στο άκουσμα και μόνο της πρότασης τα αγκάθια μου πετάχτηκαν πάνω και αυθόρμητα αναφώνησα «ναι».

Στα άμεσα πλάνα του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών πρόκειται να είναι η εμπορική εκμετάλλευση των σημαντικών δυνατοτήτων της χώρας μας, ειδικά μετά την εκτόξευση του νέου δορυφόρου Hellas Sat το πρώτο εξάμηνο του 2017. Όμως το ίδιο, αν όχι περισσότερο σημαντική είναι η ανάπτυξη των ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών που προκύπτουν από την αξιοποίηση του εξωατμοσφαιρικού διαστήματος και εκεί σκοπεύω να δώσω ιδαίτερη έμφαση.

Ήταν αρχές της δεκαετίας του 1980 όταν τελειοποίησα τη σημαντικότερη μου εφεύρεση, το φρουτοκτήνος, το οποίος αφαιρούσε τη μάνα από τους μανάβηδες και άφηνε μόνο τις βίδες. Το φρουτοκτήνος φτιάχτηκε σε μια εποχή που η διαστημική τεχνολογία ήταν άγνωστη λέξη εδώ στην Ελλάδα. Πλέον όμως έφτασε η ώρα να αποδείξει την αξία του και σε τροχιά έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα!

Επόμενο βήμα: η στελέχωση του κέντρου διαστημικών ερευνών. Έχω ήδη επικοινωνήσει με τον Ανανία το πεπόνι, τον Βρασίδα το κρεμμύδι, τον Αρχέλαο το λάχανο και τον Τέρενς Κουίκ και τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους.

Αυτά προς το παρόν, για νεότερα θα επανέλθω από ετούτο εδώ το βήμα. Έως ότου οι δορυφόροι αποκτήσουν μποστάνια.