Μπορούσε και καλύτερα
Cloudy
26°C
 

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εκμάθησης Λατινικών Εκφράσεων για βουλευτές

vouli_latinikaΣτις 12 το μεσημέρι ξεκινά η συνεδρίαση της Επιτροπής Εκμάθησης Λατινικών Εκφράσεων της Βουλής, η οποία έχει σκοπό την ταχύρρυθμη εκπαίδευση των βουλευτών σε χρήσιμα λατινικά ρητά και αποφθέγματα. Η επιτροπή θα λειτουργήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς θα ακολουθήσουν συνεδριάσεις και αύριο, την Πέμπτη και την ερχόμενη εβδομάδα στις 20 και 22 Δεκεμβρίου.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι παραδόσεις θα αρχίσουν με βασικές λατινικές φράσεις με τις οποίες οι περισσότεροι βουλευτές είναι ήδη εξοικειωμένοι, όπως οι carpe diem, dum spiro spero, de profundis, cogito ergo sum, script manent και άλλες. Γρήγορα όμως θα προχωρήσουν σε πιο προχωρημένες εκφράσεις που προσδίδουν και μεγαλύτερο κύρος στον ομιλητή, με τους ιθύνοντες να αναφέρουν ενδεικτικά τα cor ad cor loquitur, post hoc ergo propter hoc, argumentum ad hominem, summum ius summa iniuria και nec pluribus impar.

Σύμφωνα με τους εισηγητές, για την παρακολούθηση των μαθημάτων δεν είναι απαραίτητη η πρότερη γνώση λατινικών καθώς οι εργασίες της επιτροπής δεν θα εστιάσουν στην κατανόηση των εκφράσεων. Αντίθετα οι βουλευτές θα κληθούν να απομνημονεύσουν όσο περισσότερα ρητά μπορούν και να τα ενσωματώσουν σε τοποθετήσεις τους σχετικές με την πολιτική επικαιρότητα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της επιτροπής και τέως πρόεδρος της Βουλής, Βύρων Πολύδωρας, τόνισε:

«Ευελπιστούμε πως οι εργασίες της επιτροπής θα λειτουργήσουν θετικά ως προς τη βελτίωση του πολιτικού λόγου των μελών του Κοινοβουλίου, σε μια εποχή που ο ρόλος του βουλευτή αμφισβητείται ευθέως. Μια πρόταση με ένα λατινικό απόφθεγμα αποκτά αυτομάτως πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα και σε αυτή τη χρονική στιγμή οποιαδήποτε βοήθεια είναι καλοδεχούμενη», για να προσθέσει με σιγουριά στη φωνή και ένα ελαφρύ μειδίαμα, «Ad praesens ova cras pullis sunt meliora».

Στις συνεδριάσεις της επιτροπής θα μετάσχουν βουλευτές όλων των κομμάτων εκτός του ΚΚΕ που αποχώρησε καταγγέλοντας τον ιμπεριαλισμό της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, της Χρυσής Αυγής οι βουλευτές της οποίας δεν ήταν σε θέση να διαβάσουν το προσκλητήριο και των Ανεξάρτητων Ελλήνων που δήλωσαν κώλυμα καθώς δεν μιλούν όλοι ιταλικά.