Σε βλέπουμε
Clear
24°C
 

Έξαλλος ο Α. Τσίπρας με την επιδεικτική περιφρόνηση του Ραχόι προς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

tspraxoiΤα «μένεα» πνέει τις τελευταίες ώρες ο Έλληνας πρωθυπουργός, αντικρίζοντας την στάση του Ισπανού ομόλογού του απέναντι στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Καταλονίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, δεν μπορεί με τίποτα να χωνέψει την επιδεικτική περιφρόνηση του Μαριάνο Ραχόι προς τους πολίτες της περιοχής που ψήφισαν την περασμένη Κυριακή υπέρ της ανεξαρτησίας τους. Μάλιστα, στον ορίζοντα διαφαίνεται μέχρι και διπλωματικό επεισόδιο με την Ισπανία, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως θα τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στον έμπειρο Ισπανό πολιτικό, λόγω ακριβώς της πρωτοφανούς του περιφρόνησης απέναντι στα θέλω των πολιτών.

«Δεν γίνεται να αγνοούνται από την εκάστοτε εξουσία έτσι απλά οι προθέσεις ενός ολόκληρου λαού» διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ο Αλέξης Τσίπρας, με τις φωνές του να ακούγονται μέχρι τον εθνικό κήπο και συνεχίζει: «To αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος οφείλει να είναι αδιαπραγμάτευτο και να τηρείται απαρέγκλιτα, διαφορετικά δεν μιλάμε για δημοκρατία, αλλά για κάτι άλλο. Πόσω μάλλον όταν επιστρατεύεται και η αστυνομία για την επιβολή αυτών που θέλει η κυβέρνηση. Το συντηρητικό φράνκικο κατεστημένο το ξέρουμε, δεν θα το μάθουμε τώρα, αλλά τέτοια αλλοίωση γνήσιας δημοκρατικής λαϊκής έκφρασης δεν έχει ξαναγίνει από κανένα δεξιό κόμμα και μάλιστα στην Ευρώπη».

Το περιβάλλον του πρωθυπουργού, καταβάλει μεγάλες προσπάθειες ώστε η ανακοίνωση που θα βγει από το Μαξίμου να είναι όσο πιο ήπιων τόνων γίνεται, αν και μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο φαίνεται αδύνατο. Λόγω αυτού αναμένεται σύντομα επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών με άμεση συνέπεια στις εξαγωγές κρασιού της παρέας, κομπόστας ροδάκινου, φέτας και καλαματιανής φούντας, προϊόντα που καταναλώνονται καθημερινά και με μεγάλη ευχαρίστηση σε όλα τα μποτεγιόν της Ισπανίας.

Εμφανώς θορυβημένος είναι και ο πρέσβης της Ισπανίας, ο οποίος ήταν ο πρώτος που δέχτηκε το μένος των διαδηλωτών, ως επί το πλείστον από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποίησε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο κτίριο της πρεσβείας φορώντας περούκες  τύπου Κάρλες Πουγιόλ και βραχιολάκια από το μουσικό φεστιβάλ Πριμαβέρα.

Εκτός από το συλλαλητήριο μπροστά απ' την ισπανική πρεσβεία, ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει κι επίσημο διάβημα προς την Μαδρίτη, καταδικάζοντας τις πράξεις του Ραχόι. Τέλος, μιλώντας προς τους συνεργάτες του, ο κ. Τσίπρας τόνιζε «πόσο τυχερός πρέπει να αισθάνεται ο ελληνικός λαός που έχει έναν ηγέτη που σέβεται τα θέλω του».