Μην παραχαράσσετε
Mostly cloudy
12°C
 

Δούριο το ζιβέθινο: το μοναδικό πια τρόφιμο που δεν συνδέεται με καρκίνο

Μετά την ανακάλυψη καρκινογόνων ουσιών ακόμα και στους βλαστούς αλφάλφα, το μόνο πλέον φαγώσιμο το οποίο δεν συνδέεται με την επάρατη νόσο, είναι το Δούριο το Ζιβέθινο, γνωστό και απλά ως Ντούριαν.

Ο παγκόσμιος αντικαρκινικός οργανισμός εξέδωσε νωρίτερα σήμερα ανακοίνωση τονίζοντας πως η «λίστα με τα μη καρκινογόνα τρόφιμα περιέχει δυστυχώς πλέον μόνο ένα μέλος» και πως «η καλλιέργεια Δούριου σε μεγάλη κλίμακα αποτελεί μονόδρομο όσο άσχημα και να μυρίζει αυτός ο δρόμος».

Το ογκώδες φρούτο, ενδημικό της νοτιοανατολικής Ασίας, φημίζεται για τις αντιδιαμετρικά αντίθετες αντιδράσεις όσων το γεύονται. Άλλοι εκτιμούν τη γεύση του, ενώ αρκετοί τη σιχαίνονται περιγράφοντάς τη μάλιστα ως κάτι σαν σάπια κρεμμύδια, η λύματα. Η μυρωδιά του Δούριου μένει αρκετές μέρες, γεγονός που έχει οδηγήσει στην απαγόρευση του σε ορισμένα ξενοδοχεία και μέσα μαζικής μεταφοράς στη νοτιοανατολική Ασία.

Σε αυτή τη συγκυρία, σε ιδιαίτερη πλεονεκτική θέση βρίσκεται η Ελλάδα που διαθέτει Κινέζικο λιμάνι, καθώς η ζήτηση του Δούριου αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα πανευρωπαϊκά τα επόμενα έτη, ενώ η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας Ντούριαν του κόσμου. Επιπροσθέτως, μελέτες του πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχουν δείξει πως ο θεσσαλικός κάμπος είναι ιδανικός για την καλλιέργεια του μοναδικού καρπού, συστήνει όμως προσοχή στην πολιτεία, καθώς τυχόν διαμαρτυρίες αγροτών με χύσιμο εμπορεύματος στο δρόμο θα έχει «οδυνηρές συνέπειες μακροπρόθεσμης κακοσμίας για τις τοπικές κοινωνίες».