Σε βλέπουμε
Partly cloudy
23°C
 

Εντοπίστηκε το γονίδιο που κάνει τους ανθρώπους να μιλούν για τον εαυτό τους στο τρίτο πρόσωπο

brain_genesΑπάντηση στην αινιγματική συνήθεια ορισμένων ανθρώπων να αναφέρονται στον εαυτό τους μιλώντας στο τρίτο πρόσωπο έδωσαν επιστήμονες από την Μπολόνια της Ιταλίας, οι οποίοι κατάφεραν μετά από χρόνια ερευνών να απομονώσουν το γονίδιο που ευθύνεται για αυτήν τη συμπεριφορά.

Οι ερευνητές του τμήματος Ανθρώπινης Συμπεριφοράς του πανεπιστημίου της Μπολόνια εξέτασαν δείγματα DNA και τμήματα του εγκεφάλου ανθρώπων που είχαν δωρίσει το σώμα τους στην επιστήμη και αποδεδειγμένα μιλούσαν για τον εαυτό τους στο τρίτο πρόσωπο όσο βρίσκονταν εν ζωή, με βάση τις μαρτυρίες κοντινών τους προσώπων. Ταυτόχρονα εξέτασαν επίσης τους εγκεφάλους άλλων, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν κανονικά το πρώτο πρόσωπο.

Οι επιστήμονες ήταν σε θέση να εντοπίσουν το γονίδιο Ipse2 που φαίνεται πως διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο καθώς εμπλέκεται σε όλες τις περιπτώσεις παρόμοιας συμπεριφοράς ενώ παρουσιάζεται αδρανές σε αντίθεση περίπτωση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιστημονικής ομάδας, η απενεργοποίησή του με φαρμακευτικά μέσα μοιάζει πιθανό να αντιμετωπίζει τα συμπτώματα και σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να οδηγεί σε οριστική θεραπεία.

Το «Κουλούρι» επικοινώνησε με τον δρ. Αλφρέντο Μορέτι, καθηγητή Ανθρωπολογίας και εκ των επικεφαλής της έρευνας, ο οποίος τόνισε: «Πρόκειται αναμφίβολα για μια σημαντική μέρα για την επιστήμη. Μετά από προσπάθειες ετών εκείνου και της ομάδας του, η έρευνα του δρ. Μορέτι απέφερε καρπούς. Χρειάζεται ακόμα πολλή προσπάθεια και ίσως κάποια ακόμα χρόνια για να φανούν χειροπιαστά αποτελέσματα, όμως το πρώτο βήμα έγινε, χάρη στην ερευνητική ομάδα του Α. Μορέτι».

Η ανακοίνωση έχει δημιουργήσει κύμα ενθουσιασμό στον επιστημονικό κόσμο σπέρνοντας την ελπίδα σε χιλιάδες πάσχοντες διεθνώς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται κατά κύριο λόγο πολιτικοί, θαμώνες τηλεοπτικών εκπομπών, αθλητικοί σχολιαστές, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί.