Σαρακοστή κοντή γιορτή
Partly cloudy
21°C
 

«Αλλά» ο πιο συχνός σύνδεσμος μετά τη φράση «δεν είμαι ρατσιστής», σύμφωνα με έρευνα

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών δημοσίευσε μόλις χθες την τελευταία γλωσσολογική ανάλυση σώματος κειμένων στα ελληνικά, που περιελάμβανε το σύνολο όλων όσων έχουν γραφτεί σε βιβλία, περιοδικά, αλλά και διαδικτυακά φόρουμ, ηλεκτρονικό τύπο, μπλογκ, αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα, αλλά και ανώνυμες ιδιωτικές γραπτές συνομιλίες.

Οι συλλογές αυτές γλωσσικού υλικού που συγκεντρώνουν μεγάλο όγκο δεδομένων και επιτρέπουν την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τη γλώσσα ονομάζονται σώματα κειμένων (corpora) και ο κλάδος της γλωσσολογίας που ασχολείται με τη δημιουργία, την επεξεργασία και την ανάλυσή τους αποκαλείται γλωσσολογία των σωμάτων κειμένων (corpus linguistics). Σκοπός της έρευνας αποτελούσε η αποτύπωση νέων τάσεων στην ελληνική γλώσσα, και η εξεύρεση των υπολανθανουσών κοινωνικών αλλαγών που έχουν συμβεί την τελευταία δεκαετία.

Πάμπολλα είναι τα παραδείγματα εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας με βάση τη γλώσσα, τα χαρακτηριστικότερα των οποίων περιλαμβάνονται σε ειδικό κεφάλαιο της έρευνας. Για παράδειγμα, οι ερευνητές συμπεραίνουν πως η ελληνική κοινωνία έχει γίνει αρκετά πιο ανεκτική με μια κατακόρυφη άνοδο της φράσης «δεν είμαι ρατσιστής» την τελευταία δεκαετία. Ταυτόχρονα, για ανεξήγητο λόγο, ο σύνδεσμος που ακολουθεί τη φράση αυτή είναι ο «αλλά», 9 φορές στις 10. Επιπροσθέτως, η καλή γειτνίαση και οι εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία ίσως να είναι ο λόγος που η φράση «Τούρκος καλός» εμφανίζεται στα γραπτά μας κατά 3 φορές περισσότερο σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Επιγραμματικά αναφέρουμε μερικά άλλα χρήσιμα συμπεράσματα για την ελληνική κοινωνία, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες λοιπόν εμφανίζονται να είναι περισσότερο αριστεροί (αύξηση κατά 120% της φράσης «λυκοσυμμαχία»), περισσότερο επιστημονικοί (αύξηση κατά 1300% της φράσης «έχω κάνει τη δική μου έρευνα στο Ίντερνετ»), λιγότερο κάτοικοι Ιλισίων και περισσότερο κάτοικοι Αθήνας  (μείωση κατά 20% της φράσης «μένω στα Ιλίσια» με ισόποση αύξηση της φράσης «μένω στην Αθήνα»).

Εντός Ελλάδας υπάρχουν φυσικά σημαντικές διακυμάνσεις, οι οποίες μένουν να αναλυθούν σε επόμενη έρευνα. Στατιστικά σημαντικότερη αυτών, φαίνεται να είναι η παρατήρηση πως στην βόρεια Ελλάδα χρησιμοποιούν πολύ σπάνια την έκφραση «πήρα το μετρό».


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.