Σαρακοστή κοντή γιορτή
Clear sky
18°C
 

Διασταύρωσαν επιτυχώς γαρίδα με κατσαρίδα επιστήμονες του πανεπιστημίου Αιγαίου

panepistimio_aigaiouΈνα νέο είδος που αποτελεί διασταύρωση γαρίδας και κατσαρίδας, κατάφερε να δημιουργήσει σε συνθήκες εργαστηρίου επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου Αιγαίου. Η σχετική δημοσίευση αναρτήθηκε αρχικά στον ιστότοπο του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού Buglife και πλέον κάνει τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Στη δημοσίευσή τους, οι επιστήμονες δηλώνουν πως μετά από μήνες ερευνών δημιούργησαν με επιτυχία ένα καρκινοειδές με DNA γαρίδας και κατσαρίδας, το οποίο ζει με άνεση μέσα σε θαλασσινό νερό όσο και σε βρώμικα σιφώνια πολυκατοικιών, είναι ιδιαίτερα νόστιμο καθώς και εντυπωσιακά ανθεκτικό στη ραδιενέργεια.

Αν και οι ερευνητές επέτρεψαν στο αρθρόποδο να ζήσει μόλις για λίγες ημέρες, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά σχετικά με τη δυνατότητα του νέου είδους να αναπτυχθεί σε παγκόσμια κλίμακα. Ταυτόχρονα όμως, επαναφέρει το δυσάρεστο ζήτημα του κατά πόσο τέτοια υβρίδια είναι στην ουσία φριχτά τέρατα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υπενθυμίζουν την περίπτωση της ιπτάμενης κατσαρίδας, είδους που εμφανίστηκε μετά από παρόμοια πειράματα διασταύρωσης γονιδίων κατσαρίδας και νυχτερίδας.

Ήδη, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως οι αναγνώστες της έρευνας δηλώνουν σε ποσοστό 85% πως δεν πρόκειται να ξαναφάνε ποτέ γαρίδες, ενώ σχεδόν οι μισοί προχωρούν εντός 24 ωρών σε απολύμανση του σπιτιού τους με τη βοήθεια εξειδικευμένου συνεργείου.

Ο επικεφαλής της έρευνας, αναπληρωτής καθηγητής Θαλάσσιας Βιοποικιλότητας, δρ. Αμβρόσιος Λαυρέντης, επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εντός του εργαστηρίου στη Μυτιλήνη. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, κανείς δεν ξέρει τι στην ευχή θα προκύψει, όμως το ρίσκο είναι μηδαμινό και άλλωστε λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προφύλαξης και τα πειράματα τελούνται υπό αυστηρό έλεγχο» τόνισε.

«Ο κόσμος σοκάρεται και είναι λογικό επειδή δεν το περιμένει. Όμως αν βλέπατε για τι όμορφο θαλασσινό έντομο πρόκειται, θα καταλαβαίνατε τι προοπτικές ανοίγονται μπροστά μας. Το Αμβρόσιος είναι το επίθετο και το Λαυρέντης το μικρό μου όνομα και όχι το ανάποδο» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Ρεπόρτερ του «Κουλουριού» βρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου, όμως καθόλη τη διάρκειά της ήταν ανεβασμένος πάνω σε ένα τραπέζι και δεν είχε καμία όρεξη να υποβάλλει ερωτήσεις.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.