Μην παραχαράσσετε
Mostly cloudy
12°C
 

Τον πρώτο εγκέφαλο που κοιμάται επί εικοσιτετραώρου βάσεως ανακάλυψαν επιστήμονες στη Σπάρτη

sleep

Για το μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα μιλούν οι επιστήμονες του νοσοκομείου Σπάρτης, οι οποίοι πέτυχαν περίπτωση εγκεφάλου που κοιμάται 24 ώρες το 24ωρο.

Η περίπτωση του 52χρονου Γεωγίου Σαββάκη, ο οποίος διεκομίστηκε στο νοσοκομείο από τη γυναίκα του στα τέλη του 2016 με συμπτώματα αρρυθμίας, προσφέρει στην επιστημονική κοινότητα μια μοναδική ευκαιρία να μελετήσει σε βάθος τον ύπνο, μια «ανθρώπινη συμπεριφορά» η οποία δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή.

Το εκπληκτικό της υπόθεσης είναι πως αποδεικνύεται πλέον πως άνθρωποι μπορούν να ζήσουν μια φαινομενικά φυσιολογική ζωή όσο κοιμούνται. Ο Γ. Σαββίδης παντρεύτηκε, έκανε οικογένεια, δούλευε σε εργοστάσιο παραγωγής πορτοκαλάδας, και όλα αυτά όσο κοιμόταν χωρίς να το καταλάβει κανείς. Ο κύριος Σαββάκης, απαλλαγμένος πλήρως από τις τοξίνες, φαίνεται επίσης τουλάχιστον 10 χρόνια νεότερος.

Σύμφωνα με τους ιατρούς του νοσοκομείου, δεν αποκλείεται «το φαινόμενο των μονίμως κοιμώμενων εγκεφάλων να είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο φανταζόμαστε, και η περίπτωση του Γεωργίου Σαββάκη να μην είναι μοναδική. Έχουμε ενδείξεις πως ο μόνιμος εγκεφαλικός ύπνος μπορεί, χωρίς να το έχουμε καταλάβει, να επηρεάζει έως και το 1/3 των ενηλίκων στη χώρα μας. Έχουμε επικεντρωθεί στη δημιουργία εξετάσεων που θα μπορούν με ακρίβεια να διαγιγνώσκουν την πάθηση αυτή, κάτι που αποδεικνύεται αρκετά δύσκολο καθώς τα άτομα με Μ.Ε.Υ. έχουν βρει τρόπους να ξεγελούν ακόμα και τους πιο έμπειρους αναλυτές»

Ο ύπνος καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο της ζωής ενός ανθρώπου, θεωρείται αναγκαίος για την επιβίωση, και βοηθάει το νευρικό σύστημα να λειτουργεί. Έρευνες έχουν κατά καιρούς δείξει πως όταν οι άνθρωποι δεν κοιμούνται σωστά, βλέπουν συνέπειες στην συγκέντρωση, το συγχρονισμό κινήσεων, τη μνήμη, και στη διάθεσή τους.

Ευτυχώς, ο κύριος Σαββάκης είναι απόλυτα συγκεντρωμένος, συγχρονισμένος στις λίγες κινήσεις που κάνει, έχει φανταστική μνήμη, και κοιμάται πάντα ευδιάθετα. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν την περίπτωση να ξυπνήσει κάποια στιγμή, όμως ο ίδιος ονειρεύεται να αποβιώσει, χωρίς να το καταλάβει, στον ύπνο του, όπως άλλωστε και πολλοί από εμάς.