Σκόνη
Mainly clear
20°C
 

Κροκοδείλια δάκρυα κατάφεραν να απομονώσουν επιστήμονες από την Ημαθία

Σε ένα επίτευγμα που μέχρι σήμερα φάνταζε ακατόρθωτο προχώρησαν επιστήμονες του τμήματος ζωολογίας του πανεπιστημίου της Ημαθίας στην Βέροια.

Μετά από προσπάθειες μιας επταετίας και την ερευνητική δουλειά μιας ολόκληρης ζωής, η ομάδα μελέτης ερπετών υπό τον καθηγητή Ζάχο Καρινόπουλο κατάφερε να απομονώσει σε εργαστηριακό περιβάλλον κροκοδείλια δάκρυα.

Η μέθοδος που ακολούθησαν οι επιστήμονες αναφέρεται λεπτομερώς στην δημοσίευσή τους, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για συνδυασμό τριών μεθόδων σε μία, ακριβώς επειδή οι κροκόδειλοι είναι πολύ λιγότερο ευσυγκίνητοι από τα υπόλοιπα μέλη του ζωικού βασιλείου. Οι ερευνητές έφτασαν στον στόχο τους για πρώτη φορά αφού ταυτόχρονα έβαλαν έναν κροκόδειλο να κόβει κρεμμύδια, ακούγοντας Hooverphonic, βλέποντας οικογενειακά ερασιτεχνικά βίντεο με τον 3χρονο εαυτό του να κάθεται στους ώμους του παππού του (που πέθανε το 2015).

Ζωοφιλικές οργανώσεις δεν έχουν τοποθετηθεί επισήμως επί του θέματος, όμως στελέχη έχουν μιλήσει στο «Κουλούρι» για την ανησυχία τους σχετικά με πιθανό βασανισμό κροκοδείλων στο εργαστήριο. Αντιθέτως ορισμένοι ψυχοθεραπευτές ερπετών κάνουν λόγο για ένα πολύ επωφελές ξέσπασμα που βιώνουν οι κροκόδειλοι με τον τρόπο αυτό.

Μπροστά στο μεγαλείο του επιτεύγματος όμως, αλλά και στις πιθανές εφαρμογές που θα βρουν τα δάκρυα κροκοδείλων στην βιομηχανία, φαίνεται πως οι όποιες αντιδράσεις θα πέσουν στο κενό. Οι επιστήμονες αναφέρουν ως πιθανές εφαρμογές των κροκοδείλιων δακρύων το λάδωμα ραπτομηχανών και την θεραπεία της ανδρογενούς αλωπεκίας, μεταξύ άλλων.

Σε δημοσίευση της ερευνητικής ομάδας στο επιστημονικό περιοδικό Nature, και ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις με τέτοια επαναστατικά ευρήματα, οι ερευνητές έκλεισαν με μελλοντικούς ερευνητικούς στόχους. Επιγραμματικά αναφέρουν την απομόνωση δακρύων χταποδιών, αλλά και του Μάρκου Δεϊμέζη.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.