Μπορούσε και καλύτερα
Partly cloudy
22°C
 

Το μακρόχρονο στρες συνδέεται τελικά με την τάση για άγχος, δείχνει νέα έρευνα

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από μακρόχρονο στρες, μπορεί να έχουν αυξημένη τάση για άγχος, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες που επίσης έχουν συσχετίσει το στρες με το άγχος, αλλά χρησιμοποίησε μια νέα μέθοδο: την μέτρηση της ορμόνης του στρες κορτιζόνης στις τρίχες των μαλλιών των ανθρώπων και όχι στο αίμα, στα ούρα ή στο σάλιο τους. Οι τρίχες θεωρείται ότι «καθρεφτίζουν» καλύτερα το στρες σε βάθος χρόνου απ' ότι τα σωματικά υγρά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σάρα Τζάκσον του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα άγχους «Anxiety», μελέτησαν στοιχεία για 2.527 άνδρες και γυναίκες άνω των 54 έως 87 ετών, από τους οποίους ελήφθησαν τρίχες μήκους δύο εκατοστών (αντιπροσώπευαν ανάπτυξη περίπου δύο μηνών).

Το επίπεδο κορτιζόνης στις τρίχες κάθε ατόμου συσχετίστηκε με το άγχος, την πίεση αλλά και την ανησυχία του. Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόνης στα μαλλιά τους (ένδειξη μακρόχρονου στρες) είχαν μεγαλύτερο άγχος, μεγαλύτερη πίεση (πάνω από 30 ατμόσφαιρες) και μεγαλύτερη ανησυχία (πάνω από 88 Τέσλα οι γυναίκες και 102 Τέσλα οι άνδρες).

Όμως παραμένει ασαφές κατά πόσο τα χρονίως υψηλά επίπεδα κορτιζόνης αποτελούν την αιτία ή τη συνέπεια του άγχους. Γι' αυτό, κατά τους επιστήμονες, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, ώστε να διευκρινισθεί κατά πόσο όντως το χρόνιο άγχος οδηγεί σε άγχος ή μήπως το άγχος είναι αυτό που αυξάνει το στρες στον οργανισμό.