Και πάλι καλά να λέτε
Partly sunny
31°C
 

Λύθηκαν επιτέλους τα μάγια μετά την κατάργηση των Λατινικών, επέστρεψε από την εξορία ο ποιητής Οβίδιος

be07eee9ef0bee3e3d7f7b1ce657aa8aΤέλος σε μια κατάρα δύο χιλιάδων ετών έδωσε επιτέλους ο γνωστός ποιητής Οβίδιος, ο οποίος συγκινημένος κατάφερε να επιστρέψει πίσω στην οικογένειά του, μετά το τέλος της εξορίας του.

Ο Ρωμαίος ποιητής, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 8 μετά Χριστόν σε εξορία από τον αυτοκράτορα Αύγουστο, παρέμενε εγκλωβισμένος στην Ποντική γη όσο οι μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης διδάσκονταν τους στίχους «Ovidius poeta in tera exulat». Συγκεκριμένα, κάθε φορά που κάποιος επαναλάμβανε τον στίχο, ο Οβίδιος καταδικαζόταν σε 100 ακόμη έτη κακουχιών και δυστυχίας.

Πλέον, μετά την επίσημη κατάργηση του μαθήματος των Λατινικών από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τα ξόρκια λύθηκαν κι ο αγαπητός καλλιτέχνης θα μπορέσει πια να επιστρέψει στη Ρώμη. Το «Κουλούρι» επικοινώνησε με τον Οβίδιο, ο οποίος εμφανώς συναισθηματικός, τόνισε:

«Μετά από αμέτρητα γράμματα γεμάτα παράπονα και χρόνια που αποζητούσα τη Ρώμη και έκλαιγα για την κακή μου τύχη, επιτέλους θα συναντήσω ξανά τους αγαπημένους μου. Πολέμησα με την αδικία και πλέον μαζί με τη Μούσα θα πάρουμε εκδίκηση. Όσο για τους μαθητές, να μην ανησυχούν, θα τους μάθω εγώ προσωπικά Λατινικά. Dum spiro spero».

Εμείς, ευχόμαστε καλό νόστο στον ποιητή και αν είπαμε και μια κουβέντα παραπάνω, mea culpa.