Σε βλέπουμε
Clear
27°C
 

Ανακάλυψη ΣΟΚ: Φονικό βακτήριο κολυμπάει γρηγορότερα από τη ροή ούρων

Ένα νέο βακτήριο ανακαλύφθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου Αθηνών μετά από αρκετά - μέχρι στιγμής ανεξήγητα - κρούσματα που σημειώθηκαν τον τελευταίο μήνα σε κάμπινγκ, συναυλίες αλλά και σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Το βακτήριο, το οποίο ονοματίστηκε από τους επιστήμονες «βακτήριο-πέστροφα», φαίνεται πως αποτελεί εξέλιξη του κοινού E.coli που προέκυψε μυστηριωδώς μετά από την επαφή του υπολείμματα τονωτικών ποτών και συμπληρωμάτων πρωτεΐνης.

Το μοναδικό αυτό βακτήριο έχει την εντυπωσιακή δυνατότητα να «κολυμπάει» αντίθετα με τη ροή των ούρων και να «τρυπώνει» κατ' ευθείαν στο εσωτερικό του οργανισμού όπου βρίσκει τις κατάλληλες συνθήκες για να πολλαπλασιαστεί και να προσβάλει τα ζωτικά όργανα. Χάρις στο λεπτό σώμα με οβάλ προφίλ και στα δυο ραχιαία πτερύγια που διαθέτει και το ένα δίλοβο ουραίο, το «βακτήριο-πέστροφα» αποτελεί ίσως τον πιο δεινό κολυμβητή του βακτηριακού βασιλείου.

Τα κύρια συμπτώματα που προκαλεί η επαφή με το νέο βακτήριο είναι η διάρροια με αίμα, οι κράμπες στο στομάχι, ναυτία και εμετός. Προκαλεί επίσης σοβαρά προβλήματα στο αίμα και τα νεφρά που μπορούν να επιφέρουν το θάνατο μέσα σε μερικές μέρες, και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν χλωμή επιδερμίδα, πυρετό, έκκριση αίματος από τα μάτια και μώλωπες στις πατούσες.

Για την αποτελεσματική προστασία των χρηστών τουαλετών κοινής χρήσης, οι επιστήμονες συνιστούν τη διακοπτόμενη ούρηση, τη μη δημιουργία δηλαδή συνεχούς μονοπατιού για να κολυμπήσει το «βακτήριο-πέστροφα». Όπως επισημαίνουν βέβαια, η ολοκληρωτική αποχή από την ούρηση, αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για 100% προστασία από το φονικό βακτήριο.