Μπορούσε και καλύτερα
Sunny
25°C
 

Σπάνια πάθηση στα Γρεβενά, 12χρονος οσμίζεται τυχαίες μυρωδιές κάθε φορά που χασμουριέται

Μια σπάνια γενετική ασθένεια ταλαιπωρεί το 12χρονο Νίκο Νεοφύτου, μάλλον Κύπριο στην καταγωγή κρίνοντας από το όνομα, ο οποίος διαμένει στην Δεσκάτη Γρεβενών μεταξύ των Χασίων και Καμβουνίων Ορέων.

Όλα ξεκίνησαν προ τριετίας όταν ο 9χρονος άρχισε να μυρίζει τυχαίες μυρωδιές κάθε φορά που χασμουριέται. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για κάτι καλό, όπως η μυρωδιά σταφιδόψωμου ή μπάμιες με κοτόπουλο, το αγαπημένο φαγητό του μικρού. Άλλες φορές, για κάποια ιδιαίτερα κακή μυρωδιά όπως αυτή ενός τενεκέ τυριού μόλις ανοίξει ή ακόμα χειρότερα τη μυρωδιά της μασέλας του παππού του όταν τη βγάζει το βράδυ.

Μιας και οι μυρωδιές που οσμίζεται ο μικρός περιορίζονται σε αυτές που έχει μυρίσει στο παρελθόν, η οικογένεια έχει καταφύγει σε ένα παμπόνηρο τέχνασμα για να εμποδίζει την εγγραφή άσχημων μυρωδιών στον εγκέφαλο του μικρού. Με δύο ωτοασπίδες φράζουν ενίοτε τη μύτη του μικρού, ενώ στην παρουσία κάποιας καλής μυρωδιάς βγάζουν αμέσως τις ωτοασπίδες. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο μικρός ταλαιπωρείται ακόμα με την αναντιστοιχία του τόπου στον οποίο χασμουριέται με την τυχαία μυρωδιά που «ακούει». Οπωσδήποτε, δεν είναι και το καλύτερο πράγμα να ετοιμάζεται κανείς για ύπνο και να μυρίζει φοινικέλαιο και κανέλα.

Οι βιοχημικοί του νοσοκομείου Παίδων οι οποίοι έχουν αναλάβει τις έρευνες για τα αίτια της περίεργης αυτής πάθησης, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στη σύνδεση της γενετικής αυτής ασθένειας με το γενετικό υλικό των καλαμποκιών, τα οποία ως γνωστόν μοιράζονται σχεδόν την ίδια αλληλουχία DNA με τους Κυπρίους. Ωστόσο αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εύρεση καλαμποκιού που έχει χασμουρηθεί τελευταία.