Σαρακοστή κοντή γιορτή
Clear sky
20°C
 

Χίπστερ άστεγος πολύ χαρούμενος όταν χιονίζει

Είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι Αθηναίοι δεν είναι συνηθισμένοι σε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες και πολλοί απ' αυτούς απολαμβάνουν ακόμα και την παραμικρή χιονόπτωση που μπορεί να παρουσιαστεί κατά τους χειμερινούς μήνες. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που, όντας πιο ευαισθητοποιημένοι, υπενθυμίζουν πως την ώρα που εμείς απολαμβάνουμε το χιόνι, έξω υπάρχουν  άστεγοι άνθρωποι οι οποίοι υποφέρουν από τις στερήσεις και το κρύο.

Ωστόσο, όπως εκμυστηρεύεται στο «Κουλούρι» ο Νίκος, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, τουλάχιστον στην δική του περίπτωση. Ο 30χρονος, ο οποίος διαμένει στους δρόμους και κινείται στην ευρύτερη περιοχή του Μετς εξηγεί: «Είναι ωραία η γειτονιά εδώ. Καλλιτεχνική και ρετρό, για τους ανθρώπους που μπορούν να το εκτιμήσουν τουλάχιστον».

Μοιραία, μετά την κακοκαιρία κατά την περίοδο των εορτών, προκύπτει η ερώτηση σχετικά με το πώς τα καταφέρνουν αυτοί οι άνθρωποι υπό τέτοιες καιρικές συνθήκες για να λάβουμε μια απάντηση που σίγουρα δεν περιμέναμε. «Η ζέστη είναι υπερεκτιμημένη γενικά. Δεν τη χρειαζόμαστε όσο πιστεύει ο περισσότερος κόσμος. Αυτό που οι περισσότεροι δεν ξέρουν είναι ότι το χιόνι είναι αναζωογονητικό και μάλιστα, τη στιγμή που μιλάμε, το να κοιμάσαι σε κάποιο παγκάκι σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες είναι η νέα τάση που επικρατεί στους αστέγους της Νέας Υόρκης τους οποίους παρακολουθώ τον τελευταίο καιρό» συμπληρώνει ο Νίκος αφήνοντας μας άναυδους.

Λίγο αργότερα θα μας μιλήσει για το πώς η βροχή αλλά και η υγρασία τον βοηθούν να κρατά σε εξαιρετική κατάσταση το αγαπημένο του μούσι το οποίο, όπως ο ίδιος λέει, το είχε πολύ πριν γίνει της μόδας, ενώ το κρύο δε τον «αγγίζει» γιατί φροντίζει να μένει ζεστός ποδηλατώντας με το αγαπημένο του ποδήλατο-κούρσα.

Ερωτηθείς σχετικά με την άποψή του για τους αστέγους που αντιμετωπίζουν θέματα αφενός με την κακοκαιρία αλλά και την έλλειψη σίτισης, δυσφόρησε και απάντησε πως η θέρμανση αλλά και η σίτιση είναι έννοιες ξεπερασμένες αλλά το πιθανότερο είναι αυτό να γίνει αντιληπτό στους Έλληνες αστέγους μετά από μια δεκαετία με βάση και την κουραστική γενικότερη δυσκολία που έχουν οι Έλληνες να βρεθούν κοντά στις παγκόσμιες τάσεις.

Τέλος, οι δηλώσεις του 30χρονου έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό στους κύκλους των αθηναϊκών free press, με συντάκτες τόσο της LiFO όσο και της Athens Voice να αποκαλύπτουν ότι σκοπεύουν να αφιερώσουν το εξώφυλλο του επόμενου τεύχους στον «Νίκο, το έμβλημα της urban αισθητικής, τον μοντέρνο άστεγο που παρακολουθεί τις τάσεις της εποχής του».


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.