Σαρακοστή κοντή γιορτή
Clear sky
18°C
 

Ο θρύλος του "ελεγκτή με το λάσο"

Στον στενό κύκλο των ελεγκτών αποτελεί ένα ζωντανό θρύλο, όμως στην ευρύτερη κοινωνία είναι λίγοι οι μυημένοι που θα αναγνώριζαν το όνομα του. Το “Κουλούρι” αποκαλύπτει πρώτο την συγκλονιστική ιστορία του Γιάννη “Τζακ” Γεδονέλη.

Γεννήθηκε από Έλληνες γονείς στην πόλη Ουίκενμπεργκ της Αριζόνα των ΗΠΑ το 1977. Οι γονείς του δούλευαν σε ράντσο τοπικού κτηνοτρόφου και ο ίδιος μέχρι τα δεκαπέντε του χρόνια έζησε εκεί σαν αυθεντικός καουμπόη. Περνούσε όλη τη μέρα καβάλα στο αγαπημένο του άλογο προσέχοντας τα ζωντανά και συχνά κοιμόταν κάτω από τα αστέρια. Παράλληλα τελειοποίησε την τεχνική του στο λάσο, ικανότητα για την οποία έγινε γνωστός στα πέρατα των Νότιων Πολιτειών μέσα από διαγωνισμούς και επιδείξεις.

Όταν ήρθε στην Αθήνα στις αρχές τις δεκαετίας του ‘90 ένιωθε σαν μύγα μες στο γάλα. Μέχρι που κάποια στιγμή απαντώντας σε μια αγγελία έπιασε δουλειά σαν οδηγός λεωφορείου. Τότε του κόλλησαν οι συνάδελφοί του το ευφάνταστο προσωνύμιο “αμερικανάκι”, κυρίως λόγω της προφοράς του και της συνήθειας να φτύνει στο δάπεδο την ώρα που οδηγούσε. Όλα αυτά όμως έμελλε να αλλάξουν. Όπως μας διηγείται ο ίδιος:

Ήταν θυμάμαι 25 τ’ Οχτώβρη του ‘96 και έκανα τη διαδρομή Αβέρωφ - Προύσσης. Είχε ζέστη για την εποχή, τα σπιρούνια μου έκαιγαν και ασφυκτιούσα μέσα στο γιλέκο μου. Είχα σταματήσει το λεωφορείο σε στάση όταν τον είδα απ’ τον καθρέφτη. Ακούρευτος, αξύριστος καμιά εικοσαριά χρονών. Μπήκε χωρίς να χτυπήσει εισιτήριο. Χωρίς να βγάλω το καπέλο μου σηκώθηκα και του ζήτησα τον λόγο, περπατώντας αργά προς το μέρος του. Το έβαλε στα πόδια. Ευτυχώς για καλή μου τύχη είχα τον Σάκη (σ.σ. το λάσο του, εκ του "Λασάκης") πρόχειρο. Πετάχτηκα έξω και με μια καλή ριξιά τον έπιασα και τον έσυρα με δεμένα πόδια ως το λεωφορείο. Τα υπόλοιπα ήταν δουλειά της αστυνομίας.

Εκείνη τη μέρα ο Γεδονέλης βρήκε το κάλεσμά του. Έγινε ελεγκτής εισιτηρίων, ο φόβος και ο τρόμος κάθε επιτήδειου τσαμπατζή. Όταν έμπαινε οι οδηγοί δεν έκλειναν τις πόρτες. Αντίθετα, περίμεναν τον πρώτο που θα άρχιζε να τρέχει να ξεφύγει, για να βρεθεί λίγα δευτερόλεπτα τυλιγμένος με το λάσο. Οι “συλλήψεις” αμέτρητες και οι ριξιές του υλικό για ποιητές. Για χρόνια ήταν πρώτος στους σχετικούς βαθμολογικούς πίνακες των ελεγκτών της χώρας, με μοναδικό ανταγωνιστή ουσιαστικά τον Γιάννη Καλιτζάκη που μετά την ποδοσφαιρική του καριέρα έθεσε τα υπέροχα τάκλιν του στην υπηρεσία των συγκοινωνιών.

Αυτόν τον καιρό ο Γιάννης Γοδονέλης έχει αποσυρθεί απο την ενεργό δράση, αλλά διατηρεί σχολή στην οποία εκπαιδεύει νεαρούς ελπιδοφόρους ελεγκτές. Ταυτόχρονα γράφει την αυτοβιογραφία του με τίτλο “Ο αγών μου” (σ.σ. κόντρα στους τσαμπατζήδες).


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.