Σε βλέπουμε
Mostly cloudy
31°C
 

«Προσοχή, οι μύξες δεν είναι νηστίσιμες», ανακοίνωσε η Εκκλησία της Ελλάδας ενόψει θείας κοινωνίας Χριστουγέννων

Ανακοίνωση έβγαλε η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω του ιστότοπού της αλλά και μέσω φυλλαδίων που μοίρασε σε όλες τις ενορίες και τα πεζοδρόμια της χώρας, με σκοπό να προειδοποιήσει πολλούς πιστούς που εν αγνοία τους δεν είναι κατάλληλοι για τη λήψη θείας κοινωνίας τα Χριστούγεννα.

Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης αφορά τις μύξες, οι οποίες τελικά, παρά τα όσα πιστεύουν πολλοί πιστοί, δεν είναι νηστίσιμες. Το θέμα ταλάνιζε την Εκκλησία από τη δεύτερη σύνοδο της Νίκαιας κατά την οποία η μεν Ειρήνη η Αθηναία υποστήριζε την μη κατάταξη των μυξών και των βλεννών γενικότερα στις μη νηστίσιμες τροφές. Αντίθετος στη θέση αυτή τότε ήταν ο Ταράσιος, ο οποίος κατέτασσε όλα τα σωματικά υγρά στην κατηγορία «ανθρώπινο σώμα».

Σε μια προσπάθεια κλεισίματος διάφορων ανοιχτών θεμάτων της πίστης, όπως μεταξύ άλλων το αν είναι η αγάπη αμαρτία, η Εκκλησία της Ελλάδας ζήτησε την συνδρομή του Πανεπιστημίου Αθηνών το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως με διατμηματική συνεργασία βιολόγων και θεολόγων. Το τελικό πόρισμα κατέληξε στο ότι ο μύξες αποτελούν ένα μείγμα ζωικού ιστού, νερού, και σκόνης, έχει σαφώς ζωική προέλευση, και άρα θα πρέπει να αποφεύγεται πριν από τη μετάληψη.

Σε υποσημείωση της σχετικής ανακοίνωσης αναφέρεται σαφώς ότι «τόσο το φάγωμα μύξας μετά από αφαίρεση από τη μύτη με δάκτυλο, όσο και το ρούφηγμα της μύξας απ’ ευθείας από τη ρινική κοιλότητα στο στόμα είναι καθαρές παραβάσεις της νηστείας. Δεν σώζεται ο μυξοφάγων, στην κατάστασή του καλά θα κάνει να αρχίσει την κρεατοφαγία από σήμερα».