Σκόνη
Overcast
17°C
 

Αισθητά καλύτεροι στο τραμπολίνο οι άνθρωποι με τιράντες, δείχνει νέα έρευνα

Νέα έρευνα της σχολής επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού του πανεπιστημίου Αθηνών, δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Sport and Equipment, στην οποία αναλύθηκε η επίδοση 1430 αθλητών του τραμπολίνου σε συνάρτηση με συνήθειες, τεχνικές και χαρακτηριστικά τους.

Μερικά από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της έρευνας είναι πως μεγαλύτερα άλματα πετυχαίνουν οι αθλητές που κάνουν μεταγγίσεις (δικού τους) αίματος όταν αυτό είχε αφαιρεθεί στις καλοκαιρινές τους διακοπές, και πως η κατανάλωση αλκοόλ πριν την άθληση οδηγεί σε αυξημένη αυτοπεποίθηση και εντυπωσιακότερες ασκήσεις όταν αυτές εκτελούνται ολοκληρωμένα.

Εντυπωσιακότερο αποτέλεσμα όλων βέβαια, είναι το εύρημα πως οι αθλητές που φορούν τιράντες, πηδούν κατά μέσο όρο 40 εκατοστά ψηλότερα και αιωρούνται κατά μέσο όρο 3 δευτερόλεπτα περισσότερο από τους υπόλοιπους αθλητές, ceteris paribus.

Οι κυρίαρχες θεωρίες πίσω από το γιατί οι τιράντες δίνουν τέτοιο πλεονέκτημα στους αθλητές που τις φορούν είναι δύο, με την επιστημονική κοινότητα να διχάζεται προς το παρόν. Η πρώτη μιλάει για τα πλεονεκτήματα που δίνουν οι τιράντες στον αθλητή, καθώς όταν φοράει τιράντες εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, τα πόδια του συνηθίζουν στην έλξη των τιραντών, γυμνάζονται, και έτσι είναι σε καλή κατάσταση για άλματα στο τραμπολίνο.

Η δεύτερη και σαφώς πιο πρωτότυπη θεωρία είναι εμπνευσμένη από τον θαυμαστό κόσμο της φυσικής, και μιλάει για μια άνωθεν έλξη που υφίσταται ο αθλητής «ως δια μαγείας» όταν φοράει τιράντες. Η εξήγηση βρίσκεται στα κοσμικά βαρυτικά κύματα, κάτω από την επίδραση των οποίων, οι τιράντες λειτουργούν πρακτικά σαν ελατήρια στα οποία έχει κρεμαστεί ο αθλητής.

Τα βαρυτικά κύματα είναι κυματισμοί της καμπυλότητας του χωροχρονικού συνεχούς που διαδίδονται ως κύματα από την πηγή προς τα έξω. Προβλέφθηκαν το 1916 από τον Albert Einstein στη βάση της θεωρίας του της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας και μεταφέρουν ενέργεια υπό την μορφή βαρυτικής ακτινοβολίας. Η ύπαρξή τους είναι συνέπεια του αναλλοίωτου του μετασχηματισμού Lorentz στη γενική σχετικότητα, δεδομένης της έννοιας πεπερασμένης ταχύτητας διάδοσης των φυσικών αλληλεπιδράσεων. Αντιθέτως, τα κύματα βαρύτητας δεν μπορούν να υφίστανται στη νευτώνεια θεωρία της βαρύτητας, η οποία διατυπώνει ότι οι φυσικές αλληλεπιδράσεις διαδίδονται με άπειρη ταχύτητα. Τα βαρυτικά κύματα μπορούν θεωρητικά να υπάρξουν σε όλες τις συχνότητες. Πρακτικά, βαρυτικά κύματα πολύ χαμηλής συχνότητας είναι αδύνατον να ανιχνευθούν. Το φάσμα βαρυτικών κυμάτων εκτιμάται από 10-7 Hz ως 1011 Hz καθώς το άνω όριο περιορίζεται από την μη ύπαρξη πηγών βαρυτικής ακτινοβολίας υψηλών συχνοτήτων.


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.