Σαρακοστή κοντή γιορτή
Clear sky
24°C
 

Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας τα Κείμενα Nεοελληνικής Λογοτεχνίας σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Σε σαφή καταδίκη της Ελλάδος (με ψήφους 15 έναντι ενός) για παραβίαση πολλαπλών διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα προχώρησε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η ανάγνωση της απόφασης βρίσκεται σε εξέλιξη από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου, αλλά σύμφωνα με τα όσα έχουν μέχρι στιγμής ειπωθεί, η κυβέρνηση της Ελλάδας παραβιάζει κατ' εξακολούθηση από το 1987 -το έτος δηλαδή στο οποίο τέθηκε σε ισχύ η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών- τη διάταξη ενάντια στα βασανιστήρια.

Βασικό αποδεικτικό στοιχείο της υπόθεσης ενάντια στο ελληνικό κράτος, και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Παιδείας, αποτέλεσε η νουβέλα «η Τιμή και το Χρήμα» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη που πρωτοδημοσιεύτηκε σε συνέχειες στο περιοδικό Νουμάς το 1914. Οι 15 από τους 16 δικαστές δεν κατάφεραν να διαβάσουν πάνω από 12 σελίδες πριν κλείσουν το βιβλίο και αναρωτηθούν «ποιο νοσηρό μυαλό σκέφτηκε να υποχρεώσει όλα τα 16χρονα παιδιά μιας χώρας να διαβάσουν αυτό το πράγμα».

Σύμφωνα με τους δικαστές, «... οι αρχές δεν έχουν το δικαίωμα να υποχρεώνουν μαθητές να διαβάζουν διηγήματα που γράφτηκαν πριν από 100 χρόνια και θεωρούν εξυπνάδα να μεταγράφουν (transliterate) διαλόγους χωρικών όπως τους ακούνε αδιαφορώντας για την ύπαρξη ή μη λέξεων».

Το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα να καταβάλλει 6.566,52 ευρώ σε κάθε μαθητή που τελείωσε το σχολείο από το 2003 και μετά, αλλά και πρόστιμο 10.000 ευρώ την ημέρα που θα περνάει χωρίς να καταργηθεί το μάθημα. Αν και οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι προδιαγεγραμμένες, το μάθημα-βασανιστήριο αναμένεται να καταργηθεί το συντομότερο και να αντικατασταθεί με μάθημα πατριδογνωσίας, το βιβλίο του οποίου γράφεται ήδη από την επιτροπή «Ελλάδα 2021».


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.