Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες
Partly sunny
23°C
 

Στοιχεία-σοκ: 590 χιλιάδες νοικοκυριά δεν ξέρουν να φτιάξουν ούτε ένα τοστ

tostΣυγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα που έκανε ο Συνήγορος του Πολίτη για το επίπεδο των νοικοκυριών της Επικράτειας, αφού όπως αποκάλυψε τα μέλη πάνω από 590 χιλιάδων νοικοκυριών δεν είναι σε θέση να φτιάξουν με επιτυχία ούτε ένα τοστ.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η κοινωνική έρευνα της ανεξάρτητης Αρχής δείχνουν δραματική επιδείνωση του επιπέδου μαγειρικής ικανότητας των ελληνικών νοικοκυριών στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, σε σημείο του να στερούνται ακόμα και τις βασικές δεξιότητες παρασκευής φαγητού, όπως το βράσιμο ενός αυγού ή λίγων μακαρονιών ή ακόμα και το ψήσιμο ενός τοστ.

Συγκεκριμένα, η έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη αποκάλυψε πως τα μέλη τουλάχιστον 400 χιλιάδων νοικοκυριών δεν έχουν καν προσπαθήσει ποτέ να τοποθετήσουν μια φέτα αλλαντικού πάνω σε μια φέτα από τυρί, να τις καλύψουν με δύο φέτες ψωμιού και να τις ψήσουν, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις το αποτέλεσμα ήταν τόσο απογοητευτικό που κατέληξε στον κάδο απορριμάτων.

Ελλείψει μαγειρικών ικανοτήτων, 8 στα 10 μέλη των νοικοκυριών αυτών καταφεύγουν για τη σίτισή τους σε επισκέψεις σε μαμάδες, θείες, γιαγιάδες και λοιπούς συγγενείς. Σημαντικό ποσοστό (43,4%) κατέχει επίσης η βιομηχανία του έτοιμου φαγητού, κατά κύριο λόγο ψητοπωλεία, πιτσαρίες της γειτονιάς και εστιατόρια με burger που σερβίρουν γεύσεις διεθνούς ρεπερτορίου αντανακλώντας την εκρηκτική προσωπικότητα των επισκεπτών τους.

Στον αντίποδα, εντυπωσιακά υψηλό είναι το ποσοστό (32,3%) των νοικοκυριών που, παρόλο που δεν γνωρίζει τίποτα για την παρασκευή ενός τοστ, προμηθεύεται τακτικά ευεργετικά βότανα και υπερτροφές, όπως κινόα, σπιρουλίνα και ιπποφαές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από την Πανελλήνια Ένωση Ταχυφαγείων αλλά και από την Εταιρία Τάπερ Ελλάδος, θυγατρική της πολυεθνικής Tupperware, η οποία έχει καταγράψει αύξηση των πωλήσεων κατά 7000% την τελευταία πενταετία στη χώρα μας. Από την πλευρά τους, πολίτες που ρωτήθηκαν για το φαινόμενο αρκέστηκαν να δηλώσουν πως «δεν είναι πράγματα αυτά, να μην μπορεί ένας νέος να βράσει ένα αυγό, πώς θα ανοίξει δικό του σπίτι» ενώ ζέσταιναν το φαγητό που θα περνούσε να πάρει ο γιος τους το απόγευμα.