Τζιτζίκια
Sunny
36°C
 

Ηλιακά ρολόγια τελικά οι μυστήριοι κίτρινοι στύλοι που έχουν κατακλύσει την επικράτεια

iliako roloiΗλιακά ρολόγια φαίνεται πως είναι τελικά οι κίτρινοι στύλοι που εμφανίζονταν απροειδοποίητα σε διάφορα σημεία αστικών κέντρων και όχι μόνο, δίχως κανείς να ξέρει περί τίνος πρόκειται, όπως έδειξαν έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας, οι μυστήριοι στύλοι άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους δειλά πριν από περίπου 5 χρόνια, τον πρώτο δηλαδή καιρό που η χώρα είχε εισέλθει στην κρίση. Τα ηλιακά ρολόγια τοποθετούνταν συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας κάτω από εξαιρετικά διακριτικές διαδικασίες. Η λιτή τους όψη βοηθούσε στο να μη γίνονται εύκολα αντιληπτά από τους διερχόμενους και τους κατοίκους των περιοχών, παρα μόνο ύστερα από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του «μυστηρίου» γύρω από την ύπαρξή τους αποτελούσε επίσης το γεγονός ότι ουδέποτε εθεάθη πλήθος κόσμου να ασχολείται με αυτά, ενώ οι διερχόμενοι πεζοί και οδηγοί συνήθως δεν τα παρατηρούσαν.

Φως στην υπόθεση ήρθαν να ρίξουν καταγγελίες που έγιναν στις Αρχές από υποψιασμένους πολίτες, οι οποίοι αντελήφθησαν τους μυστήριους κίτρινους στύλους. Κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία κατέγραψαν όλα τα ηλιακά ρολόγια που υπήρχαν στη χώρα, συγκεντρώνοντας και όλες τις ακατανόητες επιγραφές που έφερε το κάθε ένα από αυτά. Έπειτα από εξονυχιστικούς ελέγχους, οι έρευνες έδειξαν ότι πρόκειται για στύλους που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της ώρας ανάλογα με τη θέση του ηλίου. Σημαντικό στοιχείο των ερευνών, που οδήγησε και στο τελικό συμπέρασμα, φαίνεται να ήταν ο σταθερός προσανατολισμός του γνώμονα προς τον Πολικό Αστέρα - παράλληλα δηλαδή με τον άξονα της Γης.

Υπεύθυνοι για την τοποθέτηση των ηλιακών ρολογιών εικάζεται πως είναι μια κλειστή ελληνική μειονότητα απόγονων των Χαλδαίων. Πρόκειται για Έλληνες πολίτες, οι ρίζες των οποίων εντοπίζονται στους αρχαίους λαούς της νότιας Μεσοποταμίας και διατηρούν μέχρι και σήμερα πολύ στενούς δεσμούς με το παρελθόν. Σχετικό δημοσίευμα στον τύπο είχε κάνει λόγο και για διασυνδέσεις με το λαθρεμπόριο πιγκουίνων στη Μεσόγειο θάλασσα, αλλά σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις τις ΕΛ.ΑΣ. δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Το «Κουλούρι» παρακολουθεί στενά στις εξελίξεις και θα ενημερώσει για ό,τι νεότερο.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.