Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες
Mostly cloudy
16°C
 

Έρευνα: 10% μείωση στην αποδοτικότητα προκαλεί η χρήση πυτζάμας

Ένα παγκόσμιο φαινόμενο που διέφευγε της προσοχής των επιστημόνων μέχρι τώρα ανέδειξε η πανδημία του COVID-19: τη σύνδεση μεταξύ του ντυσίματος και της αποδοτικότητας των εργαζομένων.

Ενώ μέχρι πρότινος υπήρχε η εντύπωση οτι τα κοστούμια, οι γραβάτες, τα προσεγμένα φορέματα και οι ψηλές γόβες είναι απλώς για εντυπωσιασμό ή προσθήκη κύρους, οι επιστήμονες τώρα ανακαλύπτουν έκπληκτοι ότι το καλό ντύσιμο αυξάνει τελικά την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα στην εργασία.

Η πρώτη ένδειξη ήρθε όταν οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν την τηλεργασία λόγω του lockdown και ταυτόχρονα παρατηρήθηκε πτώση της παγκόσμιας αποδοτικότητας κατα 10%. Τα τμήματα HR ξεκίνησαν να αναζητούν τους λόγους της πτώσης αυτής και σύντομα ανακάλυψαν οτι η μεγαλύτερη πτώση ήταν σε όσους δουλεύουν από το σπίτι με πυτζάμες.

Μετά τα πρώτες αυτές ενδείξεις, την σκυτάλη παρέλαβε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τηλεργασίας και Αποδοτικότητας (ΠΑΓ.Ο.Τ.Α.) που διενήργησε μια μελέτη σε 200.000 εργαζομένους παγκοσμίως και δυστυχώς επιβεβαίωσε τις αρχικές υποψίες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η χρήση πυτζάμας μειώνει την αποδοτικότητα κατά 20%, ποσοστό που εκτοξεύεται στο 40% αν η πυτζάμα είναι τρύπια. Όσοι φορούν ένα παλιό σορτσάκι βλέπουν την παραγωγικότητά τους να πέφτει κατά 30%, η παντόφλα προσθέτει ένα έξτρα 5%, ενώ στο 50% ήταν η μείωση για αυτούς που φορούσαν μόνο εσώρουχα.

Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρήθηκε μικρότερη μείωση όταν οι πυτζάμες ή τα εσώρουχα ήταν κάποιας επώνυμης, ακριβής μάρκας, αλλά κι αυτό μόνο κατα την διάρκεια των βιντεοκλήσεων και μόνο αν φαινόταν το λογότυπο της μάρκας.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, ο ΠΑΓΟΤΑ εξέδωσε οδηγία που συστήνει σε όσους εργάζονται απο το σπίτι να ντύνονται όσο πιο καλά μπορούν για να αποφύγουν πιθανή μείωση της αποδοτικότητάς τους, η οποία ως γνωστόν έχει ιδιαίτερα οδυνηρές συνέπειες που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στον θάνατο.