Μότο Χριστός
Partly cloudy
6°C
 

Πλημμύρισαν οι δρόμοι για το πρώτο Gay Pride της Υεμένης

Το πρώτο Gay Pride στην ιστορία της Υεμένης διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα και μάλιστα υπό την αιγίδα του κράτους στα πλαίσια της εθνικής εβδομάδας ατομικών ελευθεριών. Η κεντρική λεωφόρος της Σαναά, της πρωτεύουσας δηλαδή της δημοκρατίας της Υεμένης, πλημμύρισε από κόσμο που με ενθουσιασμό περίμενε να δει πολύχρωμες παρελάσεις και άρματα με μουσική.

Προς μεγάλη απογοήτευση του συγκεντρωμένου πλήθους όμως, δεν εμφανίστηκε κανένα ΛΟΑΤ (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά και Τρανσεξουαλικά) άτομο καθώς την τελευταία στιγμή διέρρευσαν φήμες για σαμποτάζ από τους διοργανωτές και ομοφοβικούς συμπατριώτες τους.

Οι φήμες που τρόμαξαν τους συμμετέχοντες στην παρέλαση και όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις του Gay Pride μιλούσαν για αιμοδιψείς θεατές οι οποίοι είχαν σχεδιάσει να εισβάλουν στην παρέλαση μόλις ξεκινούσε. Μη διασταυρωμένες πληροφορίες του «Κουλουριού» λένε πως οι διοργανωτές των εκδηλώσεων, το υπουργείο Δικαιοσύνης και η δημαρχία της Σαναά, είχαν μοιράσει πέτρες και σφεντόνες στους χιλιάδες συγκεντρωμένους θεατές, ενώ δεν ήταν λίγοι θεατές της παρέλασης οι οποίοι είχαν προμηθευτεί ακουαφόρτε από το σπίτι.

Έξαλλοι οι θεατές της παρέλασης από την πλήρη αποχή ΛΟΑΤ ατόμων, ξέσπασαν με το κάψιμο μιας δανέζικης σημαίας, ενώ δεν έλειψαν και δύο αυτοπυρπολισμοί. Δελτίο τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης της Υεμένης αναφέρεται στη «λύπη του Υπουργού για την ματαίωση του φαντασμαγορικού γεγονότος», κάνοντας ωστόσο λόγο παράλληλα και στη «χαρά του για την απόδειξη πως πράγματι δεν υπάρχει ομοφυλοφιλία στην Υεμένη». Η τελευταία φορά που είχε συγκεντρωθεί τόσος κόσμος στους δρόμους της Σαναά ήταν το 2002, όταν και είχαν διοργανωθεί εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση για θέματα γενετικών διαταραχών με τον παράλληλο λιθοβολισμό 20 παιδιών με σύνδρομο Down.

Πλέον, η προσοχή όλων στρέφεται στην προγραμματισμένη συγκέντρωση για την υπεράσπιση των γυναικείων δικαιωμάτων την επόμενη εβδομάδα, με τους διοργανωτές να τονίζουν πως «δεν περιμένουμε μεγάλη συμμετοχή μιας και οι γυναίκες έχουν πολλές δουλειές στο σπίτι».