Έχει πάρα πολύ χιόνι
Mostly clear
3°C
 

Καμία σχέση με την αριστερά δεν έχει τελικά η λέξη νομενκλατούρα

left-cropΜελέτη που διεξήχθη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο δείχνει πως σύμφωνα με αρκετά λεξικά, η λέξη νομενκλατούρα δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά.

Η ρωσική λέξη η οποία έχει τις ρίζες της στα Λατινικά, σημαίνει ονοματοδοσία. Μπορούμε να πούμε δηλαδή «η νομενκλατούρα της οργανικής χημείας» ή «η νομενκλατούρα που χρησιμοποιούν οι ανθρωπιστικές επιστήμες» χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι αριστερό για τη χημεία ή τις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Η είδηση αυτή έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία σε πολιτικά στρατόπεδα τόσο αριστερά, όσο και δεξιά του κέντρου, και ανάδευσε μνήμες λανθασμένης χρήσης της λέξης. Ταυτόχρονα έχει προκαλέσει προβληματισμό για τη χρήση λέξεων όπως γιούπι γιάγια, πάλη, οπορτουνισμός-οπορτούνα, ρεφορμισμός και ρεβιζιονισμός, για τις οποίες κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα αν έχουν σχέση με την αριστερά είναι απλές λέξεις όπως όλες οι άλλες.

«Είναι και συνταγματική επιταγή, αλλά και μέγιστη κοινωνική ανάγκη το πώς θα διασφαλιστεί καλύτερα και πληρέστερα η σωστή χρήση λέξεων που δήθεν έχουν σχέση με την αριστερά. Σε αυτό είμαστε απόλυτοι ως ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» αναφορικά με τη χρήση της λέξης νομενκλατούρα για να περιγράψει την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος από τον βουλευτή Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη.

Χωρίς χρονοτριβή, αποστάσεις από την λέξη νομενκλατούρα φαίνεται επίσης πως παίρνουν σύσσωμο το ΚΚΕ αλλά και τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.