2021, εκδρομές, ναρκωτικά
Partly cloudy
13°C
 

Φίλοι μεταξύ τους είναι όλοι οι Κύπριοι

kyproifoittiesΦίλοι μεταξύ τους είναι όλοι οι Κύπριοι, ή έστω όλοι οι Ελληνοκύπριοι μεταξύ τους και όλοι οι Τουρκοκύπριοι μεταξύ τους.

Έτσι δείχνει τουλάχιστον νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Πάφου, η οποία επιβεβαιώνει τον εμπειρικό κανόνα που γνωρίζουμε όλοι. Το έθνος των 8.5 εκατομμυρίων περίπου φίλων Κύπριων φαίνεται πως έχει 72 εκ. δεσμούς φιλίας, με το γειτονικό κράτος να έχει το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν (αλλά και σε απόλυτους αριθμούς) αριθμό φίλων του κόσμου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γεγονός πως οι Κύπριοι κάνουν μόνο παρέα μεταξύ τους είναι ένα μόνο από τα στοιχεία που συμβάλλουν στην απέραντη φιλία που αγκαλιάζει το «κίτρινο νησί». Άλλα στοιχεία που ενδυναμώνουν τη φιλία είναι η γενετική συγγένεια των Κύπριων, αλλά και τα πάμπολλα πράγματα που ενώνουν τους Κύπριους και τις Κύπριες μεταξύ τους όπως η αγάπη τους για τις σεφταλιές.

Επικριτές της έρευνας αναφέρουν μια αδυναμία της μεθόδου που ακολούθησαν οι ερευνητές κατά τη διεξαγωγή της. Συγκεκριμένα, μιλούν για την ομοιότητα των ανθρώπων και την επανάληψη ονομάτων, που από την μία καθιστά εύκολο σε κάποιον κακοπροαίρετο να ψεύδεται, και από την άλλη καθιστά αδύνατη την επαλήθευση αληθών απαντήσεων.

Ενδεικτικά, στην ερώτηση «Αγκρωνίζεις τον Γιώργο Γεωργίου του Ανδρέα από την Λεμεσσό» η απάντηση «Ναι, είναι μελαχρινός και έχει μούσια» αφενός θα μπορούσε να έρθει και από οποιονδήποτε, ακόμα και κάποιον κάτοικο Νεπάλ που έχει δει έστω και έναν Κύπριο, αφετέρου είναι αδύνατο να διασταυρωθεί το ποιος από τους τριακόσιους Γιώργους Γεωργίου του Ανδρέα πρόκειται.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.