Έχει πάρα πολύ χιόνι
Mostly clear
2°C
 

Σεισμολόγος απόλυτα σίγουρος ότι θα γίνει σεισμός κάποια στιγμή στο μέλλον

seismogramΑπολύτως πεπεισμένος ότι επίκειται ισχυρός σεισμός στον ελλαδικό χώρο, πιθανότατα σε κατοικημένη περιοχή, ο οποίος θα ξεπεράσει τα 6 ή ίσως και τα 8 Ρίχτερ εμφανίζεται ο δρ. Βλαδίμηρος Γερασιμίδης, ομότιμος καθηγητής Σεισμικής Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Κατά τον δρ. Γερασιμίδη, με βάση στατιστικές μελέτες κάθε 4 με 8 ή το πολύ μέχρι 10 χρόνια σημειώνεται στην Ελλάδα ένας πολύ ισχυρός σεισμός. «Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή, προσωπικά δεν θυμάμαι κάποιον πολύ δυνατό σεισμό τα τελευταία 10 χρόνια. Σίγουρα συνέβησαν κάποιοι αλλά δεν ήταν κάτι το ιδαίτερο, δεν υπήρξε κάποιος αρκετά καταστροφικός ή πολύνεκρος» τονίζει ο καθηγητής.

«Το 1978 είχαμε μεγάλο, βαρβάτο σεισμό στη Θεσσαλονίκη με πολλά θύματα. Το 1981 έγινε ο περίφημος σεισμός των Αλκυονίδων, για μια βδομάδα ο ανατολικός Κορινθιακός δεν σταμάτησε να κουνιέται. Πέντε χρόνια μετά είδαμε 6 Ρίχτερ στην Καλαμάτα, όλη η πόλη γύρισε τούμπα, το 1995 στο Αίγιο, όλοι το θυμόμαστε και φυσικά το 1999 στην Πάρνηθα, σεισμός-σταθμός στην μεταπολιτευτική Ελλάδα».

«Από τότε, τίποτα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο σεισμός έρχεται» τονίζει ο 62χρονος ειδικός, ο οποίος περιμένει το κάλεσμα του Εγκέλαδου καθημερινά από το 2006.

Ρεπόρτερ του «Κουλουριού» βρέθηκε στο ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο εργαστήριο του δρ. Γερασιμίδη στο Κιάτο, το οποίο διαθέτει επαρκείς ποσότητες ξηράς τροφής, νερού, φαρμακευτικών σκευασμάτων, πορνογραφίας και σκαπτικών εργαλείων ώστε οι κάτοικοί του να μπορούν να επιβιώσουν μέχρι και ένα μήνα μετά το σεισμό.

«Είδαμε τα πρόσφατα χτυπήματα του Εγκέλαδου στην Ιταλία και παλαιότερα στην Τουρκία και αλλού. Η χώρα μας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτά. Το καταστροφικό χτύπημα έρχεται» σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, σχεδιάζοντας λεπτές και μακριές οριζόντιες γραμμές στο χαρτί του σεισμογράφου που βρισκόταν πάνω στο τραπέζι.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.