2021, εκδρομές, ναρκωτικά
Partly cloudy
13°C
 

Οι αρχαίοι Έλληνες δεν ήξεραν να βουτούν με το κεφάλι, αποκαλύπτει νέα έρευνα

vraxosΜια νέα ανακάλυψη του διατμηματικού ινστιτούτου Αθλητικής Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών έρχεται να «ταράξει τα νερά» στην αντίληψή μας για τις κολυμβητικές δεξιότητες των αρχαίων μας προγόνων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι βουτιές με το κεφάλι άρχισαν να γίνονται μόλις τον 2ο αιώνα μετά Χριστόν στην περιοχή της Σαρδηνίας και δεν ήταν ανθρώπινο κτήμα πριν από αυτό. Επακόλουθο της ανακάλυψης αυτής είναι πως οι αρχαίοι Έλληνες, ένας κατ' εξοχήν θαλασσινός λαός, δεν θα μπορούσαν να γνωρίζουν να βουτούν με το κεφάλι και αρκούνταν σε βουτιές «μπόμπα» και «μολύβι» με τα χέρια κολλητά στο σώμα.

Οι επιστήμονες διέτρεξαν όλα τα κλασικά αρχαία ελληνικά χειρόγραφα, χωρίς να βρουν ούτε μία αναφορά σε βουτιά με το κεφάλι. Αντίθετα, φαίνεται πως μόλις κατά τους ελληνιστικούς χρόνους άρχισαν σταδιακά οι αρχαίοι να πειραματίζονται με την ιδέα της βουτιάς με το κεφάλι, ένα ενδεχόμενο που μέχρι τότε φάνταζε κάτι σαν ένα διαγαλαξιακό ταξίδι στις μέρες μας. Όλα αυτά σύμφωνα με ιστορικές πηγές της εποχής και αρχαιολογικά ευρήματα.

Οι πολλοί μυστηριώδεις τάφοι της εποχής που έχουν βρεθεί με πτώματα σε εμβρυακή στάση και κομμάτια βράχων, ίσως να αποτελούν αποδείξεις για ταφές πρωτοπόρων καταδυτών που προσπάθησαν να βουτήξουν με το κεφάλι, βρίσκοντας όμως το θάνατο από το πέσιμο με την κοιλιά. Πολλά από τα πτώματα αυτά φέρουν κατάγματα στο σβέρκο, πιθανόν από προσπάθειες βουτιών με το κεφάλι σε πολύ ρηχά νερά.

Σύμφωνα με την παγκόσμια ιστορική κοινότητα, τα τελευταία ευρήματα δεν έχουν επιπτώσεις στην πρώτη θέση της κατάταξης των πιο σπουδαίων λαών όλων των εποχών, που κατείχαν και κατέχουν μέχρι και σήμερα οι Έλληνες. Σωτήρια για το γεγονός αυτό αποδεικνύεται η ανακάλυψη του σεξ κατά την αρχαιότητα, η οποία αποσπάει πολλούς βαθμούς, ενώ η πρόσφατη ισοπαλία της ΑΕΚ με την Ντιναμό Κιέβου προσέφερε μια πολύτιμη ανάσα καθώς η Ινδία πλησίαζε επικίνδυνα την κορυφή.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.