Μότο Χριστός
Partly cloudy
6°C
 

Διόδια θα περιλαμβάνει από του χρόνου ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας

marathoniosΤα βλέμματα ολόκληρου του αθλητικού κόσμου ήταν στραμμένα χθες στην Αθήνα για τον 35ο Κλασικό Μαραθώνιο, τον τελευταίο που διεξάγεται χωρίς την επιβολή διοδίων στους δρομείς, όπως ανακοίνωσε μετά τη λήξη του αγώνα ο ΣΕΓΑΣ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η επιβολή διοδίων αποφασίστηκε μετά από διαβούλευση της διοργανώτριας αρχής με τους Δήμους κατά μήκος της μαραθώνιας διαδρομής, οι οποίοι και θα λάβουν μέρος των εσόδων.

«Πρόκειται για ένα ανεκτίμητο προνόμιο, το να μπορεί ένας δρομέας να τρέξει στην αυθεντική μαραθώνια διαδρομή και η επιτυχία των τελευταίων χρόνων το έχει αποδείξει. Είμαστε αισιόδοξοι ότι το μέτρο θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της γιορτής του Μαραθωνίου και θα αγκαλιαστεί από το δρομικό κίνημα» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα κατασκευαστούν επτά σταθμοί διοδιών στα παρακάτω σημεία:

  • Τύμβος Μαραθώνα - οδός Μαραθωνομάχων (Δήμος Μαραθώνα)
  • Λ. Μαραθώνος & Φλέμινγκ (Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου)
  • Λ. Μαραθώνος & Πατριάρχου Γρηγορίου-Εθνικής Αντιστάσεως (Δήμος Παλλήνης-Γέρακα)
  • Λ. Μαραθώνος & Λεωφ. Λαυρίου - Κλεισθένους - Κυκλάδων (Σταυρός Αγ. Παρασκευής)
  • Λ. Μεσογείων & 17ης Νοέμβρη - Ζωοδόχου Πηγής (Δήμων Χολαργού-Παπάγου & Χαλανδρίου)
  • Λ. Μεσογείων & Λ. Κατεχάκη (Δήμων Ν. Ψυχικού & Αθηναίων)
  • Λ. Βασ. Σοφίας - Παπαδιαμαντοπούλου (Αθήνα)

Στους σταθμούς διοδιών θα λειτουργούν αυτόματα μηχανήματα πληρωμής με χρήση ειδικής κάρτας ή χρέωσης μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου, ενώ για τους δρομείς που δεν διαθέτουν κάρτα θα υπάρχουν και κανονικά ταμεία. Οι δρομείς καλούνται να φροντίσουν για την έγκαιρη προσέλευσή τους ώστε να μην δημιουργούνται ουρές, ενώ συνιστάται να έχουν πάνω τους ψιλά, καθώς τα ταμεία δεν θα δέχονται χαρτονοσμίσματα, παρά μόνο κέρματα.

Στη χθεσινή μεγάλη γιορτή του αθλητισμού συμμετείχαν πάνω από 51.000 δρομείς από 100 διαφορετικές χώρες, με τους 18.500 από αυτούς να τρέχουν στην αυθεντική Μαραθώνια διαδρομή, σε ανάμνηση του ηρωικού κατορθώματος του αγγελιοφόρου που έφερε στους Αθηναίους το μήνυμα της νίκης στη μάχη του Μαραθώνα, το 490 π.Χ.