Καλό χειμώνα
Mostly sunny
28°C
 

Πάνω από το 70% των επιφανειών στον Ηλεκτρικό είναι καλυμμένο με ιδρώτα, σύμφωνα με νέα έρευνα

new-york-subway-elite-daily-22Ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα νέας έρευνας του πανεπιστημίου Πειραιά που έδειξε ότι πάνω από το 70% των συνολικών επιφανειών σε συρμούς, αποβάθρες και εκδοτήρια του Ηλεκτρικού της Αθήνας καλύπτονται από ιδρώτα, ο οποίος εκκρίνεται από τους επιβάτες κατά τις ώρες λειτουργίας του. Η κατάσταση φαίνεται ότι επιδεινώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ότι σε λίγο καιρό οι επιφάνειες των τρένων δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται λόγω ολισθηρότητας.

Η έρευνα διήρκεσε έξι εβδομάδες και διενεργήθηκε από ειδική ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου, οι οποίοι εφοδιασμένοι με πειραματικούς σωλήνες, συλλέκτες υγρών και αντιολισθητικές σόλες παπουτσιών επισκέφθηκαν όλους ανεξαιρέτως τους σταθμούς και επιβιβάστηκαν σε πάνω από 100 δρομολόγια της γραμμής 1 του αττικού μετρό. Στην έκθεση αποτελεσμάτων τους, οι ειδικοί αναφέρουν πως «χαρακτηριστικό είναι ότι ο συσσωρευμένος ιδρώτας ανανεώνεται, καθώς υφίσταται εξάτμιση αλλά και απορροφάται από τις κάθε είδους επιφάνειες του συρμού, παρόλα αυτά η συγκέντρωσή του στον Ηλεκτρικό παρουσιάζει αυξητικές τάσεις» και συνεχίζουν σχολιάζοντας:

«Μάλιστα, φαίνεται πως έχει ξεπεραστεί το κρίσιμο σημείο καμπής της καμπύλης συγκέντρωσης-πυκνότητας, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη κι αν διακοπεί τώρα η λειτουργία κάποιου συρμού και ως εκ τούτου ο ανεφοδιασμός του με τον ιδρώτα των επιβατών, οι επιφάνειές του δεν πρόκειται να στεγνώσουν για αρκετά μεγάλο διάστημα» τονίζουν.

Μεταξύ των άλλων, η επιστημονική ομάδα εφιστά την προσοχή της Πολιτείας επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο ενδέχεται να έχει σύντομα δυσάρεστες επιπτώσεις προς τους πολίτες, οι οποίοι μπορεί να κινδυνεύσουν με πτώσεις λόγω του ολισθηρού πατώματος ή κάποιας υγρής χειρολαβής. Ακόμη, προειδοποιούν για φθορές στα χάρτινα εισιτήρια επιβίβασης στο τρένο, τα οποία από τη φύση τους παρουσιάζουν ευαισθησία στον ιδρώτα ενώ σημειώνουν ότι η δουλειά των υπαλλήλων στα εκδοτήρια, των οδηγών και των ελεγκτών ενδέχεται να αποκτήσει μια ιδιαιτέρως ανθυγιεινή διάσταση.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την πλευρά του υπουργείου Μεταφορών,  όμως ήδη εκατοντάδες πολίτες σπεύδουν να υποστηρίξουν τα ευρήματα της έρευνας εξιστορώντας τις δικές τους εμπειρίες από τις μετακινήσεις τους με τον Ηλεκτρικό. Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα του 68χρονου Λυκούργου, ο οποίος πια φοράει αντιολισθητικά γάντια και γαλότσες αλλά και του 26χρονου Αυστριακού Φραντς που επισκέφθηκε πρόσφατα τη χώρα μας και χρησιμοποίησε τον Ηλεκτρικό για να φθάσει στον Πειραιά, όπου προς μεγάλη του απογοήτευση διαπίστωσε πως όλα του τα ρούχα ήταν βρεγμένα. «Ήταν σαν να τα έχω βουτήξει στη λίμνη του Χάλστατ», αναφέρει χαρακτηριστικά μέσω Skype στο «Κουλούρι».


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.