Τζιτζίκια
Sunny
32°C
 

Παρελθόν θα αποτελέσει η Ολυμπιακή Λωρίδα από τις 31 Αυγούστου, έπειτα από 10 χρόνια χρήσης της

olumpiaki-loridaΓια την 31η Αυγούστου αποφασίστηκε τελικά η οριστική άρση του μέτρου της Ολυμπιακής Λωρίδας, έπειτα από απόφαση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, σε συνεργασία με τον υπουργό μεταφορών, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Ύστερα από 10 συνεχόμενα χρόνια, η Ολυμπιακή Λωρίδα θα πάψει να ισχύει σε όλους τους οδικούς άξονες της πρωτεύουσας όπου και εφαρμοζόταν έως τώρα. Το μέτρο τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ τον Αύγουστο του 2004 για τη διευκόλυνση στις μετακινήσεις αθλητών και εθελοντών, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων που διοργανώθηκαν στη χώρα μας. Ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το μέτρο, αποφασίστηκε η συνέχισή του και μετά το πέρας των αγώνων, με τη χρήση της Λωρίδας να επιτρέπεται πια μόνο σε μέλη της κυβέρνησης, της εκκλησίας, τον εκάστοτε πρόεδρο του Ολυμπιακού και τον Ηλία Ψινάκη. Υπολογίζεται μάλιστα ότι οι απολαβές του ελληνικού κράτους από τα πρόστιμα παράνομης χρήσης της Λωρίδας προς τους ανυποψίαστους οδηγούς όλα αυτά τα χρόνια ανέρχονται σε περίπου 300.000 ευρώ.

Παρά την μεγάλη επιτυχία του μέτρου, έμπειροι συγκοινωνιολόγοι έκριναν πως η απελευθέρωση της Ολυμπιακής Λωρίδας για το κοινό θα αποσυμφορήσει σημαντικά την κίνηση που σημειώνεται στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης, μειώνοντας το χρόνο των αποστάσεων σχεδόν στο μισό. Έτσι, έπειτα και από έντονες πιέσεις των αυτοκινητιστών, η κυβέρνηση πείστηκε να δώσει ένα τέλος στο ιστορικό αυτό μέτρο.

Η κατάργηση του μέτρου αναμένεται να επαναφέρει την κίνηση στους αθηναϊκούς δρόμους στα επίπεδα που οι κάτοικοι της πρωτεύουσας είχαν συνηθίσει στις προ-Ολυμπιακές ημέρες, ανακουφίζοντας τις κεντρικές λεωφόρους, ενώ ήδη συνεργεία των δήμων διαμορφώνουν τη σήμανση στις Λωρίδες, μετατρέποντας τους ολυμπιακούς κύκλους σε διάφορα ευχάριστα σχέδια που θα προσφέρουν ζωντάνια στους δρόμους της πόλης . Τέλος, οι κάτοχοι αδειών χρήσης της Ολυμπιακής Λωρίδας καλούνται να τις επιστρέψουν μέχρι και τις 30 Αυγούστου.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.