Βγείτε να δούμε τι θα καταλάβετε
Partly sunny
22°C
 

«Έβγαλε» το Smoke on the Water στο λαούτο 19χρονος φοιτητής αρχιτεκτονικής

luteΜια καλή ημέρα είναι η σημερινή για τον 19χρονο Αριστείδη από την Νέα Ιωνία, ο οποίος μετά από προσπάθειες εβδομάδων κατάφερε επιτέλους να «βγάλει» το Smoke on the Water των Deep Purple στο λαούτο.

Ο 19χρονος, φοιτητής στη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ, κάνει τα πρώτα του βήματα στο παραδοσιακό έγχορδο και δηλώνει ενθουσιασμένος. Μέχρι σήμερα όμως δεν είχε φθάσει στο σημείο να παίξει σωστά ένα ολόκληρο τραγούδι χωρίς να σταματήσει ή να του πέσει το λαούτο.

«Πρωτοείδα το λαγούτο πέρσι το καλοκαίρι στη Σαμοθράκη (σ.σ. ο Αριστείδης το αποκαλεί λαγούτο) και το αγάπησα κατευθείαν. Λίγο καιρό μετά άρχισα να παίζω», δηλώνει ο 19χρονος, που όταν ήταν πιο μικρός έπαιζε λίγη κιθάρα. «Μέχρι τον Αύγουστο θα έχω βγάλει τουλάχιστον άλλο ένα ροκ και ελπίζω δυο-τρία Μάλαμα ή Χαρούλη», προσθέτει, ανυπομονώντας για τις καλοκαιρινές διακοπές, όπου θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το ρεπερτόριό του.

Σε παρόμοια θέση με τον 19χρονο βρίσκονται και χιλιάδες άλλοι νέοι, καθώς οι πωλήσεις λαούτων και άλλων παραδοσιακών οργάνων έχουν τετραπλασιαστεί την τελευταία τριετία, με τους οργανοποιούς και οργανοπαίκτες να μιλούν για νέα άνθηση στον χώρο.

Για το λαούτο μίλησε πρόσφατα και ο Μάνου Τσάο, ο οποίος διαμένει πλέον μόνιμα στο Παγκράτι και όπως δηλώνει, ακούει καθημερινά μουσική από λαούτο. «Ο ήχος του λαούτου με ταξιδεύει, μαζί με ένα καλό ποτήρι καλιμότσο είναι ό,τι πρέπει» αναφέρει χαρακτηριστικά.