Σε βλέπουμε
Partly cloudy
17°C
 

Υποχρεωτικά POS στα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς μετά το όργιο φοροδιαφυγής την παραμονή των Χριστουγέννων

agio_posΝτόρος έχει προκληθεί από τον τεράστιο όγκο συναλλαγών με μαύρο χρήμα που πραγματοποιήθηκαν με δικαιολογία τα κάλαντα των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, σε ένα πρωινό φαίνεται να άλλαξαν χέρια μέχρι και 2 δισ. ευρώ σε μονόευρα και δίευρα, ποσό που συγκρίνεται μόνο με τη χρυσή εποχή του Χρηματιστηρίου.

Τα ευρήματα έχουν χτυπήσει «καμπανάκι» στο υπουργείο Οικονομικών που έχει δρομολογήσει με ταχύτατους ρυθμούς τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου με σκοπό την τόνωση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα και την ενίσχυση των εσόδων στα κρατικά ταμεία.

Έτσι, από τη φετινή παραμονή Πρωτοχρονιάς κιόλας, όλα τα παιδιά ανεξαρτήτου ηλικίας που τραγουδούν τα κάλαντα θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν τερματικά POS ώστε να μπορούν να δεχθούν πληρωμές με πιστωτικές κάρτες. Επιπρόσθετα, κάθε παιδί που δεν δικαιολογεί τουλάχιστον το 40% των χρημάτων από τα κάλαντα με «πλαστικές» συναλλαγές, θα βρίσκεται αντιμέτωπο με κυρώσεις που μπορούν να φθάσουν μέχρι και το 80% του εισοδήματος.

Τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου έκανε γνωστές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τόνισε τη σημασία του μέτρου κάνοντας λόγο για «σημαντικό βοήθημα στον κρατικό προϋπολογισμό που συγχρόνως διδάσκει στα παιδιά τη σημασία της φορολογικής ευσυνειδησίας από μικρή ηλικία».

Την απόφαση χαιρέτισε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος δήλωσε πως «τα λεφτά που βγαίνουν από τα στρώματα πρέπει να επιστρέφονται στις τράπεζες και όχι να ξοδεύονται σε κάλαντα και κουραμπιέδες».