Οι επόμενες δύο βδομάδες είναι κρίσιμες
Partly sunny
26°C
 

Ένα τέταρτο μπροστά μετακινεί την ώρα της η Κύπρος

cypriot_timeΤη μετακίνηση της επίσημης ώρας Κύπρου κατά ένα τέταρτο προς τα μπροστά ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Νίκος Αναστασιάδης, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση που όμως φαίνεται πως προετοιμαζόταν για καιρό, χωρίς να έχει γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Αναστασιάδης, από 1η Σεπτεμβρίου δημιουργείται μια νέα ζώνη ώρας με την ονομασία Ώραν της Αφροδίτης (Cypriot Aphrodite's Time, CAT). Η νέα ζώνη ώρας θα βρίσκεται στο UTC+02:15 τους θερινούς μήνες και στο UTC+03:15  κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ θα καλύπτει την μεγαλόνησο και περίπου 10 ναυτικά μίλια στα ανοιχτά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απόφαση για την αλλαγή της ώρας υιοθετήθηκε μετά από σχετική έρευνα του πανεπιστημίου της Λευκωσίας, η οποία ανέδειξε τα σημαντικά πλεονεκτήματα για τη διάθεση, την παραγωγικότητα και την ψυχική υγεία των Κυπρίων από μια τέτοια κίνηση.

Στα πλαίσια της έρευνας, σχεδόν το 65% των κατοίκων της Κύπρου εξέφρασαν παράπονα σχετικά με τους βιορυθμούς τους, ενώ σχεδόν οι μισοί ρυθμίζουν ήδη το ρολόι του αυτοκινήτου τους με ένα τέταρτο καθυστέρηση προκειμένου να μην αργούν στα ραντεβού τους. Σαν να μην έφθανε αυτό, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η μετατόπιση της ώρας κατά 15 λεπτά μπροστά θα έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στην καλλιέργεια του καλαμποκιού, στην ψυχολογία των αιγοπρόβατων αλλά και στον τουρισμό.

Τέλος, άγνωστο παραμένει προς το παρόν το τι θα πράξει η κυβέρνηση των Τουρκοκυπρίων της βόρειας Κύπρου και το αν θα επιλέξουν να ακολουθήσουν τη νέα ώρα ή θα συνεχίσουν να έχουν όλο το χρόνο τη θερινή ώρα, όπως η Τουρκία.

Σε μια τέτοια περίπτωση, πηγαίνοντας κανείς από το ένα τμήμα της Κύπρου στο άλλο θα γυρνάει το ρολόι του κατά ένα τέταρτο το καλοκαίρι και τρία τέταρτα το χειμώνα, γεγονός που αναμένεται να έχει ακόμα θετικότερες συνέπειες για τον τουρισμό, καθώς χιλιάδες τουρίστες από όλον τον κόσμο θα θελήσουν να ζήσουν από κοντά ένα τέτοιο αξιοπερίεργο φαινόμενο.