Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες
Partly sunny
23°C
 

Νέο, πιο δραστικό καθαριστικό χαρτονομισμάτων ανακάλυψαν Κύπριοι επιστήμονες

money_launderΣτην κατασκευή ενός νέου, πιο δραστικού καθαριστικού χαρτονομισμάτων προχώρησαν Κύπριοι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Λευκωσίας, στα πλαίσια προγράμματος έρευνας και καινοτομίας που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών. Όπως ανακοινώθηκε, μετά από σχεδόν δύο χρόνια επίμονης έρευνας οι ερευνητές κατέληξαν στη νέα χημική σύσταση που είναι πιο αποτελεσματική ενάντια στους λεκέδες, αφαιρώντας κάθε ίχνος βρωμιάς από τα χαρτονομίσματα.

Ταυτόχρονα, είναι φιλική προς το χαρτί, το μελάνι, τις ταινίες και τα υδατογραφήματα μειώνοντας έτσι αισθητά τις περιπτώσεις όπου το χαρτονόμισμα καταστρέφεται κατά τον καθαρισμό. Οι Κύπριοι επιστήμονες αναφέρουν μάλιστα πως το ποσοστό απωλειών κυμαίνεται κάτω του 1%, επίπεδο ιδιαίτερα ικανοποιητικό αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για βαριές περιπτώσεις όπου τα χαρτονοσμίσματα είναι τόσο βρώμικα που δεν θα γίνονταν κανονικά δεκτά σε συναλλαγές.

Στέλεχος του κυπριακού οικονομικού επιτελείου σημείωσε σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ πως η ανακάλυψη είναι ικανή να βοηθήσει σημαντικά στην ανόρθωση της κυπριακής οικονομίας, καθώς η ζήτηση για το νέο προϊόν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονη διεθνώς, ενώ το κυπριακό κράτος έχει κατοχυρώσει τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης και εκμετάλλευσης του νέου «απορρυπαντικού χαρτονομισμάτων».

«Όσοι διαθέτουν βρώμικα ή λερωμένα χαρτονομίσματα και θέλουν να τα καθαρίσουν, μπορούν να έρθουν στην Κύπρο» συνέχισε ο Κύπριος τεχνοκράτης, για να συμπληρώσει κοιτώντας την κάμερα σε γωνία 15 μοιρών, με κλειστό το δεξί μάτι και σηκωμένο το αριστερό φρύδι: «Ό,τι λεκέ ή μαυρίλα και να έχουν, το νέο καθαριστικό μπορεί να τον εξαφανίσει. Δώστε τέλος στα βρώμικα χρήματα, που είναι εστίες μικροβίων και μέσο μετάδοσης λοιμώξεων. Καθαρίστε τα χρήματά σας στη Λευκωσία.»

Από την πλευρά τους, πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν με δηλώσεις τους στο «Κουλούρι» την αμέριστη συμπαράσταση τους, ενώ προσβλέπουν σε στρατηγικές συνεργασίες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και ελληνικών εταιρειών με το νέο φορέα που θα δημιουργηθεί στην Κύπρο. Όπως τονίζουν, στόχος είναι μια «ένεση» ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, η οποία θα τονώσει την αγορά και θα βοηθήσει στην έξοδο από την κρίση.