2021, εκδρομές, ναρκωτικά
Partly cloudy
5°C
 

Εκατομμύρια παραγγελίες για το εμβόλιο του φιλότιμου από δεκάδες χώρες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμφωνία με τη Pfizer σχετικά με την τη διάθεση του εμβολίου του φιλότιμου που παρασκευάζει, ανακοίνωσε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου με ανάρτησή της στο Twitter.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Twitter, ανακοίνωσε ότι κατατέθηκε το αίτημα έγκρισης του εμβολίου. Μάλιστα, ο Έλληνας CEO της αμερικανικής εταιρείας δεν έκρυψε την ικανοποίηση και την περηφάνια του, καθώς το εμβόλιο περιέχει γενετικό κώδικα του ιδίου.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί μια τεχνολογία γνωστή ως messenger RNA. Οι επιστήμονες απομόνωσαν μικρά κομμάτια από τον γενετικό κώδικα του Αλβέρτου Μπουρλά που περιείχαν τα γονίδια του φιλότιμου. Αυτά έχουν κλωνοποιηθεί και θα περιέχονται σε κάθε δόση του εμβολίου του φιλότιμου που θα παρασκευαστεί.

Πότε αναμένεται να διανεμηθεί το εμβόλιο στην Ευρώπη;

Σημειώνεται ότι το 'πράσινο φως' για διανομή του εμβολίου στην Ευρώπη είναι πιθανόν να δοθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μόλις δοθεί η απαραίτητη άδεια, η αμερικανική εταιρεία θα αποστείλει αεροπορικώς προς την Ευρώπη τα πρώτα από τα 300 εκατομμύρια εμβόλια που έχει ήδη προπαραγγείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έλευση των εμβολίων στην Ευρώπη πιθανολογείται ότι θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Μαρτίου, ενώ ο μεγάλος αριθμός των εμβολίων αναμένεται να είναι έτοιμος για αποστολή στα μέσα Μαΐου. Από την κεντρική Ευρώπη θα ξεκινήσει μια τεράστια αεροπορική επιχείρηση με στόχο να μοιραστούν τα εμβόλια προς όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Στην Ελλάδα αναμένεται να φθάσουν σε πρώτη φάση μόνο 600 χιλιάδες δόσεις οι οποίες θα πωλούνται στα φαρμακεία ως σουβενίρ για τουρίστες που δεν έκαναν το εμβόλιο στη χώρα τους.


Το Ήταν να μη γίνει η αρχή: Η δεκαετία 2011-2020 από το Κουλούρι κυκλοφορεί στα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Αίολος.