Ενθάδαι κοίτε
Partly sunny
17°C
 

Έρευνα: 4 στους 5 οδηγούς μετρό νομίζουν ότι είναι τυφλοπόντικες

tube_molesΣυνταρακτικά ήταν τα αποτελέσματα της νέας έρευνας του τμήματος Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ, η οποία έδειξε πως σχεδόν 4 στους 5 οδηγούς μετρό παγκοσμίως στην πραγματικότητα νομίζουν πως είναι τυφλοπόντικες που προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους μέσα σε σκοτεινά, δαιδαλώδη λαγούμια.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι οδηγοί μετρό δεν μπορούν να εντοπίσουν ακριβώς τη στιγμή στο παρελθόν που άρχισαν να αισθάνονται σαν τυφλοπόντικες, ενώ μόνο ένα ποσοστό κοντά στο 10% βρίσκεται σε θέση να συσχετίσει την εντύπωση που έχει με το επάγγελμα που εξασκεί.

«Οι παρατηρήσεις που κάναμε κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας ήταν πραγματικά συγκλονιστικές» ανέφερε σε δημοσιογράφους ο δρ. Ισαάκ Βαντρίμ, επικεφαλής του πειράματος. «Στην αρχή δεν ήμασταν σε θέση να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί οι περισσότεροι από τους οδηγούς αναφέρονταν στα τούνελ του μετρό ως "η τρύπα μου" και τόνιζαν ότι κατά τη διάρκεια του οκταώρου στη δουλειά ακολουθούν το φως προσπαθώντας να βρουν την έξοδο» συμπλήρωσε ο 63χρονος ειδικός.

«Μόνο όταν συνδυάσαμε αρκετά διαφορετικά ευρήματα, είδαμε τα βίντεο και συγκρίναμε τον τρόπο που οι οδηγοί μετρό κουνούσαν μπρος-πίσω τη μουσούδα τους και δάγκωναν στον αέρα με τα μπροστινά τους δόντια κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων μπορέσαμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Προσωπικά αυτό που μου κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι πώς δεν το έχει παρατηρήσει κανείς στο παρελθόν, όλες οι ενδείξεις πρέπει να ήταν εκεί εδώ και χρόνια. Θεωρώ ότι μάλλον η μη ανακάλυψη οφείλεται στο ότι γενικά κανείς δεν μιλάει στους οδηγούς μετρό.»

Συνολικά οι επιστήμονες πήραν συνεντεύξεις από περίπου 2.000 οδηγούς μετρό σε 12 πόλεις της υφηλίου και εν συνεχεία ανέλυσαν τις απαντήσεις τους προκειμένου να εντοπίσουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα τα οποία και να καταλήξουν σε στατιστικά συμπεράσματα.

Τα υπόλοιπα ευρήματα της μελέτης ήταν ενθαρρυντικά για τους οδηγούς μετρό, οι οποίοι όπως επιβεβαιώθηκε και σε αντίθεση με τους τυφλοπόντικες έχουν συνήθως καλή όραση, φυσιολογική κοινωνική ζωή και δεν υποφέρουν τακτικά από φρικτές, βασανιστικές ημικρανίες που «μαλακώνουν» προσωρινά όταν βγαίνουν από το λαγούμι, όμως ποτέ δεν υποχωρούν εντελώς.