Σαρακοστή κοντή γιορτή
Clear sky
24°C
 

4 στους 10 Έλληνες δεν γνωρίζουν τι σημαίνουν οι λέξεις «ωθήσατε» και «έλξατε»

ωθησατεΑδυναμία να ξεχωρίσουν τις λέξεις «ωθήσατε» και «έλξατε» σε ποσοστό 43% παρουσιάζουν οι Έλληνες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 3400 ατόμων ηλικίας 12 έως 78 ετών, σε ηλικίες δηλαδή που τα άτομα αφενός γνωρίζουν ανάγνωση και αφετέρου είναι σε θέση να κάνουν συνειδητές κινήσεις στο χώρο.

Τα άτομα που συμμετείχαν παρακολουθούνταν από τρίτους καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ακολουθούσαν το καθημερινό τους πρόγραμμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ένα 14% των συμμετεχόντων το οποίο παρουσίασε παντελή άγνοια της σημασίας των λέξεων, ενώ το υπόλοιπο 29%, δεν ήταν ακριβώς σίγουρο περί τίνος επρόκειτο.

«Συγκεντρώσαμε ανθρώπους από διάφορα κοινωνικά στρώματα, ποικίλων μορφωτικών επιπέδων και μεγάλου εύρους ηλικιών και τους παρακολουθούσαμε, εν γνώση τους, δίχως ωστόσο εκείνοι να γνωρίζουν το συγεκριμένο άτομο που τους παρακολουθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας τους» εξήγησε η επικεφαλής του προγράμματος, Δρ. Ευγενία Σάλπα. Η άγνοια ή αμφιβολία των εξεταζόμενων για την ερμηνεία των λέξεων ήταν φανερή όταν αυτοί καλούνταν να ανοίξουν πόρτες στους χώρους όπου βρίσκονταν, κυρίως σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες και αλλού. «Παρατηρούσαμε ανθρώπους να φτάνουν μπροστά σε πόρτες κοινόχρηστων χώρων με σχετική σήμανση, οι οποίοι εμφάνιζαν φανερά σημάδια σύγχυσης ως προς τη μέθοδο που έπρεπε να ακολουθήσουν προκειμένου να βρεθούν στην άλλη μεριά», συνέχισε η Δρ. Σάλπα.

Πράγματι, ένα αξιοσημείωτο ποσοστό δεν είχε σαφή στοιχεία σχετικά με το πως μπορεί να ανοίξει τις θύρες, με αποτέλεσμα να σπαταλούν χρόνο στην πορεία τους, ενώ σε μερικές περιπτώσεις άνθρωποι χτυπούσαν πάνω στις πόρτες λόγω βιασύνης ή απελπίζονταν σε σημείο να μην μπορούν να εισέλθουν στον επιθυμητό χώρο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δόθηκαν στην δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, επιβεβαιώνουν ότι λίγο λιγότεροι από τους μισούς συμπατριώτες μας αδυνατούν ή δυσκολεύονται σημαντικά να αναγνωρίσουν τις λέξεις «ωθήσατε» και «έλξατε», με αποτέλεσμα αυτή η αδυναμία τους να επηρεάζει στην καθημερινή τους ζωή. Οι ειδικοί παρουσιάζονται καθησυχαστικοί αναφέροντας πως η σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι δυνατόν να αμβλύνει το πρόβλημα, ενώ με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ απέδωσε ευθύνες στις ΗΠΑ, για την χρήση των αγγλικών επιγραφών «push» και «pull», οι οποίες όπως αναφέρει «μπερδεύουν και αποπροσανατολίζουν τον λαό».


Ο Τιτανομέγιστος Καζαμίας «Το Κουάρκ» Κουλουριού και Κουραφέλκυθρου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Jemma Press.