Ενθάδαι κοίτε
Partly sunny
17°C
 

Επιστήμονες προειδοποιούν: Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία από το τοξικό νέφος της τσίκνας

Τον μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από την τσίκνα καταδεικνύει επιστημονική έρευνα που πραγματοποίησε ομάδα του Πανεπιστημίου της Λιβαδειάς. Τα νέα δεδομένα καταρρίπτουν τον αστικό μύθο που λέει ότι οι ρύποι των αυτοκινήτων είναι οι πιο επικίνδυνοι για την υγεία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, εξαιτίας της εισπνοής πολυαρωματικών λιπών, τα οποία προσροφώνται  στα αιωρούμενα σωματίδια (βασικό συστατικό της τσίκνας), είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο κίνδυνο που προέρχεται από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Μεγαλύτερο κίνδυνο, σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο της έρευνας, διατρέχουν ιδιαίτερα τα παιδιά έως 2 ετών, τα οποία εκτίθενται σε αυτά τα σωματίδια, 5 με 7 φορές περισσότερο από τους ενηλίκους .

Οι μετρήσεις που έγιναν στη Λιβαδειά έδειξαν ότι οι συγκεντρώσεις σωματιδίων που εκπέμπονται κατά την καύση κρεάτων σε ψησταριές, στη διάρκεια της Τσικοπέμπτης, είναι υψηλότερες από εκείνες που προκύπτουν από την κυκλοφορία των οχημάτων.

Ήδη, ιδιοκτήτες ταβερνών και ψησταριών σε όλη τη χώρα αμφισβητούν τα ευρήματα της έρευνας, με τις εργασίες της σημερινής Τσικνοπέμπτης να ολοκληρώνονται κανονικά. Το «Κουλούρι» παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα σας ενημερώσει για όλα τα νεότερα.