Ενθάδαι κοίτε
Partly sunny
14°C
 

Μια ζωή στη γωνία: το ξέσπασμα καλόγερου σε δερματολογικό ιατρείο της κυψέλης

Φωνές και οδυρμοί ξεσήκωσαν χθες το απόγευμα την οδό Καλλιφρονά στην Κυψέλη, προκαλώντας αναστάτωση όμοια της οποίας δεν έχει ξαναδεί η περιοχή από το Σεπτέμβριο του 1998 και την υπόθεση Σορίν Ματέι.

Η γειτονιά σείστηκε κυριολεκτικά από τις φωνές που προερχόντουσαν από δερματολογικό ιατρείο, απ' το οποίο συνήθως ακούγονται μόνο λίγοι ήχοι από ασθενείς που υποβάλλονται σε καθαρισμό προσώπου.

Έκπληκτοι οι ασθενείς διαπίστωσαν πως οι φωνές προέρχονται από έναν καλόγερο ο οποίος για χρόνια καθόταν σιωπηλός στη γωνία δίπλα από την πόρτα της εισόδου. Μετά από ένα πεντάλεπτο υστερίας, ο συμπαθής ξύλινος καλόγερος ξέσπασε με ένα βουβό κλάμα, και εν μέσω βαθιών αναπνοών εξήγησε στους παρευρισκόμενους πως δεν αντέχει άλλο να κάνει τη ζωή που κάνει, και πως δεν μπορεί πια με κέφι να συνεχίσει το επάγγελμά που τόσα χρόνια έκανε, ομολογουμένως, με επιτυχία.

«Είχα όνειρα όταν μεγάλωνα στο δάσος της Οίτης, να γίνω μια μέρα κάτι σημαντικό. Ήθελα να γίνω ένα παιχνίδι για παιδιά, ένα καραβάκι, ένα τουβλάκι ώστε μαζί μου να χτιστεί το μέλλον ενός νέου αρχιτέκτονα. Θα ήθελα να συνταξιοδοτηθώ ως κομμάτι ενός ξύλινου σπιτιού στο δάσος κοντά σε προγόνους ή νέα ξυλαράκια. Τελικά η ανθρώπινη κοινωνία αποφάσισε να με κάνει καλόγερο χωρίς να με ρωτήσει, κι εγώ για χρόνια την υπηρέτησα χωρίς να προβάλλω αντιρρήσεις. Δεν είπα ποτέ τίποτα όταν μου κρεμάγανε καπέλα ασθενών με ψωρίαση, ούτε όταν με άγγιζαν χέρια με κάλλους και σπυράκια. Πίστευα ότι μια μέρα ο επιπλοποιός μου θα με έπαιρνε πίσω να με κάνει κάτι άλλο, αλλά σήμερα συνειδητοποιώ πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ποτέ», ήταν τα λόγια που «ξεστόμισε» ο γέρος καλόγερος πριν νευρικά κλοτσήσει την πόρτα και με ένα ηχηρό κρακ σπάσει το ηλικιωμένο του πόδι και σωριαστεί στο πάτωμα.

«Μια ζωή στη γωνία, μια ζωή στη γω..» ήταν τα τελευταία λόγια που ακούστηκαν πριν ξεψυχίσει με τραγικό τρόπο, από πέσιμο, το συμπαθές έπιπλο. Κάτοικοι της περιοχής μίλησαν στο «Κουλούρι» για τον συμπαθή καλόγερο, λέγοντας πως ήταν πάντα ήσυχος και δεν είχε δώσει ποτέ δικαιώματα στη γειτονιά.